Amerika is een walhalla voor food truck fans. Zelfs in Arizona -nu niet bepaald Hipster Central-  worden de outdoorfeestjes geflankeerd door originele food trucks die allerlei heerlijke remedies tegen midnight cravings verkopen. Ik heb een vijvertje bij elkaar geweend toen bleek dat ik de wekelijkse food truck market Off The Grid in San Francisco had gemist!
Ook in Londen is het al food trucks wat de klok slaat. Food trucks zijn duidelijk the new pop-up bar.
Al is het maar een dunne grens tussen een gewoon festival-eetstandje waar toevallig wielen onder staan, en het oorsponkelijke food truck concept in the US. Food trucks daar rijden de hele stad rond en houden hun fanbase via o.a. Twitter op de hoogte van hun whereabouts. Een leuke film daarover, Chef, zag ik in de Kabuki Sundance cinema in Japantown, SanFran (aanrader!).

Diptic

Maar goed, wat ik dus eigenlijk wou zeggen. In juni was ik zodanig gecharmeerd door de trucks in SF, dat ik plots bedacht “Hey! Misschien is het mijn roeping om in Gent een food truck te beginnen!”
Groot was mijn verbazing (zeg maar verontwaardiging) toen bij mijn terugkeer in België bleek dat een of andere onverlaat mij voor was: tacotruck Monba deed net tijdens mijn verlof voor het eerst de Voorhavenlaan aan. Godverdecrap.
-Déjà-vu van die keer dat ik tegen iedereen vertelde dat er toch eigenlijk cafés moesten bestaan die tegelijk als wasserettes zouden fungeren. Een paar maand later kondigde een bord in de Nederkouter de komst van de Wasbar aan. Ik ben zo hard een visionair met trage reflexen!-

Nu, twee maand later lijkt er ook in België een regelrechte food truck revolutie aan de gang te zijn. Zaterdag wijdde DM Magazine nog een heel artikel aan het onderwerp. En dit weekend is er hier in Gent Barrio Cantina, een food truck festival (best three words in the world!) in de Zebrastraat. Staat al weken met stip in m’n agenda.

barrio cantina

Maar dus, food truck. Wat voor  succulente hapjes zou ik -efkes dromen hé- aan de man kunnen brengen? Indisch lijkt me lekker. Anderzijds, met al die kruiden en moeilijk vindbare ingrediënten… Ik wil mij de toorn van Ganesh niet op de hals halen omdat ik mijn klanten teleurstellende dosa voorschotel. Of wie ook de patroonheilige is van Indisch geïnspireerde food trucks.

Nee, dan terug naar de oorsprong van de food truck: Mexican food!! Een burrito truck kan toch niet anders dan inslaan als een met pintobonen beladen bom?? Ik at in de Mission-wijk in SF mijn allereerste burrito en MAN WAS IT GOOD! Dat kunnen we de hippe Gentenaars toch niet ontzeggen zekerst? Al schijnt er tegenwoordig een burritobar te zitten in de Voskenslaan. Maar dat negeren we maar efkes in functie van deze denkoefening.

sf burrito

Foto: thrillist.com

Rest nog het praktische aspect. Mag dat, met een food truck rondrijden in ons overgereguleerd Belgenlandje? Wat met de hygiënevoorschriften? Is dat wel legaal, zo’n explosieve chilisaus op de baan? En last but not least: waar vind je zo’n camionetten?

Bon, aangezien ik mijn portie hoogstaande kwalitatieve research al gehad heb deze week, zal ik het maar gewoon bij eten houden zeker?  😉 (al ontdek ik nu dat er een ‘Running a Food truck for Dummies’ bestaat! haha)
See you tonight op Barrio Cantina?

Gespot in Londen: geen food truck, wel een old school milk truck!

Gespot in Londen: geen food truck, wel een old school milk truck!