Kent ge dat, mooie dingen niet durven gebruiken uit schrik ze te verslijten of op te gebruiken? Ik heb dat extreem met notitieboekjes. Een enorm zwak, ik, voor mooie schriftjes en schrijfboekjes.
De dag dat ik m’n papieren agenda inruilde voor een app op m’n telefoon, is een zwarte dag in de annalen. Maar er waren nog altijd de dagboeken. Van m’n 8ste tot m’n 23ste met wekelijkse krabbels (of dagelijks, in het geval van diepzinnige puber-Claire), tegenwoordig enkel op café en vooral op reis.

“I never travel without my diary. One should always have something sensational to read in the train.” –  Oscar Wilde

Ik blijf dus overal boekjes kopen. Boekjes met een leren kaft, boekjes met handgeschept papier, pastelkleurige boekjes uit de Hema, hipsterboekjes uit kleine winkeltjes in het buitenland. Om ze dan in mijn kast te zetten en na te denken over wat ik ermee ga doen. Want dat boekje zomaar verspillen aan random gekribbel is ook maar zonde.

Resultaat is dus dat ik een hele stapel blanco boekjes in mijn bezit heb die op hun schap wachten tot een pen ze beroert (this is turning into notebook porn, maar bon).

Lege boekjes, wachtend op een nieuwe bestemming

Blanco boekjes, wachtend op een nieuwe bestemming

Eens de volgende reis geboekt is, begin ik dus al te kwijlen voor mijn boekjeskast. Ik kijk daar echt naar uit om mijn schatkist te openen en zorgvuldig het perfecte boekje uit te kiezen.

Het ideale reisdagboek is net dik genoeg is om de hele reis mee rond te komen. Want een halfleeg halfvol boekje is zielig en de regel is: één reis per boekje!
Het ideale reisdagboek heeft een handig formaat en past ook in je reissjakosj. Het biedt plaats aan entreeticketjes, inheemse verpakkingen en visitekaartjes allerhande. Het heeft papier dat een tropische plensbui min of meer overleeft. Het keert als een oorlogsveteraan terug naar de Heimat, vol ezelsoren en vlekken van gemorste Spaanse koffie. Hoera voor boekjes!

Zoals deze volgekrabbelde exemplaren:

Boekjes, volgeschreven in (vlnr) Barcelona, West-Amerika, Turkije, gewoon België, Thailand en Riga.

Boekjes, volgeschreven in (vlnr) Barcelona, West-Amerika, Turkije, gewoon België, Thailand en Riga.

reisboekjes

Deze werden volgeschreven in (vlnr) Zuid-Australië, Oost-Australië, Ibiza, Spanje, West-Australië en Parijs.

PS: aanleiding van deze post zijn de Flow-schriftjes die sinds kort elke week te koop zijn in de krantenwinkel. Elke week een mooi schriftje met een thema, voor 99 cent ’t stuk. Ik leg alvast een voorraadje aan want ze zijn dun genoeg om als citytrip-verslagboekje te dienen (geen lege pagina’s!). En aan die prijs kan het geen kwaad dat er eens eentje opgaat aan random gekribbel. Denk ik.

flow weekly