Voor een citytrip of korte reis is het makkelijk. Je gooit 1 of 2 boeken in je valies, en klaar is Kees.

Pas als het over meer dan een week gaat, moet er aan boekenplanning gedaan worden. Hoe krijgen we voldoende leesvoer mee om de hele reis mee door te komen?
Pas op, het gaat me echt niet om het netjes houden van die boeken. Het kan me hoegenaamd niet schelen dat een boek vol ezelsoren, kreuken en vlekken terugkeert naar België. Integendeel, dat geeft het net wat extra charme. Het probleem is vooral het volume en gewicht dat die boeken innemen. Wij zijn meestal met onze rugzak op stap, en meer dan twee boeken krijg je dan niet verantwoord aan je zwakke rug (laat staan aan het luchthavenpersoneel dat de bagagelimieten controleert). En nog stommer: ook als je boek uit is, blijf je dat gewicht meesleuren.

Dan zijn er dus verschillende oplossingen. Eén piste houdt in dat je tòch zoveel mogelijk boeken probeert mee te smoefelereadersen. Dat kan onder andere door:

  •  je een e-reader aan te schaffen. Ik ben me bewust van de vele voordelen van een e-reader maar voorlopig krijg ik het nog niet over m’n hart. Ik kan daar niet aan ruiken! Ik kan daar niet in bladeren! (Ik kan daar wel aan ruiken, maar dat is misschien een beetje raar). Op een gemiddelde e-reader kan je duizenden boeken kwijt, terwijl zo’n ding maar een paar honderd grammen weegt.
    Voor minder sentimentele zielen dus absoluut een fantastische optie.

Nadeel: breekbaar en betrekkelijk duur gerief in je rugzak (iets wat ik probeer te vermijden). En je kan er dus niet aan ruiken.

  •  Je kan ook gaan voor Dwarsliggers, van die boeken in mini-formaat. De bladzijden meten 10 op 7 centimeter en zijn gemaakt van flinterdun Bijbelpapier. Van zulke boeken krijg je er gerust al 5 of meer in je rugzak gepropt.

Nadeel:  beperkt aantal beschikbare titels, vooral klassiekers en populaire boeken. Voor de nieuwsgierigen: alle titels vind je hier.

Ik gooi het dus meestal over een andere boeg, zijnde die van de boekenruil. Ik neem één of twee boeken mee, en elk uitgelezen boek ruil ik in voor een nieuw exemplaar, achtergelaten door een fellow traveller. Book exchanges of bookswaps vind je in de meeste hostels/guest houses maar soms ook in cafés en bij reisorganisaties. Ik ben (ook in België) een voorstander van boekenruil! In een volgende post zeker meer daarover.

Nadelen: je moet je eigen boeken achterlaten. Voor rasechte book hoarders dus waarschijnlijk geen optie.

Zelfs Harry Potter leest niet zo lekker in het Chinees

Zelfs Harry Potter leest niet zo lekker in het Chinees

Je hebt ook niet altijd even veel keuze. Soms bestaat de selectie uitsluitend uit Japanse, Duitse of Zweedse exemplaren. Een beetje afhankelijk van waar je op reis bent en welke nationaliteiten er laatst gepasseerd zijn. Je moet dus wel een beetje geluk hebben dat er Nederlandse of Engelse titels op de plank staan.
Soms wil dat ook zeggen dat je met een boek eindigt waar je uit eigen beweging nooit zou aan beginnen. Zo heb ik de 3-daagse boottocht van Flores naar Lombok gevuld met Britse chick-lit en een vreemd verhaal over een Russische spion. In Melbourne las ik Twilight vanaf pagina 100 (de eerste honderd bladzijden waren uit het boek gescheurd).
Of in Thailand kwam ik deze wel zeer interessante boekwerken tegen: “How to breastfeed” (voor de jonge backpackende mama, wellicht), “Your child with arthritis” (al die worstelende moeders!) en “American Homo” (voor de liefhebber).

Reizen is altijd een beetje avontuur hé, ook op literair vlak! Maar dan lig je in je hangmat aan een prachtig meer een goed boek te lezen, en is dat eventjes het enige wat je ooit nog wil doen.

Hoe zit dat bij jullie? Hoe doen jullie dat, met boeken op reis?

Boekje lezen aan het Bohinj-meer in Slovenië. Nòg  beter als je er zelf naartoe geroeid bent!

Boekje lezen aan het Bohinj-meer in Slovenië. Nòg beter als je er zelf naartoe geroeid bent!

Follow my blog with Bloglovin