Ik ben geen bijzonder hippe vogel als het op muziek aankomt. Ik ken weinig illustere, beginnende bandjes en ga maar zelden naar concerten. Dat laatste vooral omdat ik toch niks van het podium zie, mijn zicht bestaat uit de bezwete ruggen van medeconcertgangers. Het trieste lot van de kleine vrouw.

Maar muziek is wél een bron van energie! En dat mag gerust een meezingertje zijn. Wie mij op Instagram volgt zal mijn #guitypleasure van dinsdag gezien hebben: de Glee-Spotifylijst. Compleet not done, veronderstel ik. Maar goed voor uuuren meekweelplezier!

Haal gerust adem beste lezer, het is niet allemaal foute muziek dat hier de klok slaat. Mijn muziekbibliotheek is een bonte, eclectische mix waar geen lijn in te trekken valt. Een paar vaste waarden:

Absynthe Minded is m’n oude liefde. Daar kan ik blijven naar luisteren. Ook live zijn ze steengoed, en ik blijf het jammer vinden dat frontzanger Bert Ostyn de groep heeft ingeruild voor zijn soloproject. Dit zijn twee van mijn favoriete energieke Absynthe Mindedsongs:
Absynthe Minded – Pretty Horny Flow
Absynthe Minded – Mary’s Hotel (Fire Sets In)

Momenteel vaak op repeat: Alt-J en Dark Dark Dark, maar ook Dire Straits, Wilco, good old Bloc Party (Op Banquet kan ik niet stilzitten), met wat Django Reinhardt ertussen gegooid.
Oh, Django. Als je daar geen energie van krijgt, weet ik het ook niet. django

In dezelfde lijn ligt Hans Mortelmans & groep, die ik ooit leerde kennen op de Gentse Feesten en onlangs herontdekte. Altijd garant voor een shotje energie op een lange werkdag.
Dat geldt trouwens voor alle soorten muziek met blaasinstrumenten. Fanfares, gipsy swing, ska: ik ben fan. (en ooit komt er een dag dat ik met mijn saxofoon zelf meespeel!)

Verder weten jullie al dat ik in een koor zing. Eerst op school, en dan tien jaar lang als alt in het Gents Madrigaalkoor, een klassiek, 80-koppig koor. Met zoveel volk samen een groot koorwerk zingen gaf mij enorm veel energie, zeker als er nog een orkest aan te past komt. Bij sommige mooie passages voelde ik mijn hart echt fladderen in mijn keel. Binnenkort is er een nieuwe concertreeks en zal ik weer met spijt in het hart in het publiek zitten. Maar de concerten en CD-opnames begonnen wat teveel te knabbelen aan mijn kostbare vrije tijd, en ik had zin in iets luchtigers. Sinds een paar maanden zing ik dus in een popkoor. Waarvoor ik helemaal naar Herzele moet tsjolen. Serieus, hoe is het mogelijk dat ik in een creatieve stad als Gent geen leuk koor vind dat wijze liedjes zingt?
Een beloning en mijn eeuwige dank voor de gouden tip!

Ik krijg dikwijls vreemde blikken krijg als ik zeg dat ik van oude klassieke muziek / koormuziek hou. Alsof dat van mij een ouderwetse kwezel maakt. Het probleem met de oudere klassieke muziek is dat er dikwijls een religieuze link is, wat veel mensen afschrikt. Maar als je door de Haleluja’s en In excelcis Deo’s kan prikken, is het echt genieten! Om dat te illustreren even een paar toegankelijke stukken waarvan ik niet geloof dat iemand ze slecht vindt:
Tchaikovsky: 1812 Ouverture
Prokofiev: Romeo & Juliet, Suite No. 2, Montagues and Capulets
Shostakovich: Festive Overture
Gerschwin: Cuban Overture (geen ‘oude’ muziek uiteraard, dit)

En als je mij niet gelooft, laat dan deze Japanse deernes proberen:

https://www.youtube.com/watch?v=g10DqPbbUuw

Serieus, hoe zalig moet dat zijn als je zelf in zo’n orkest kan meespelen!

En hier een paar lekker bombastische koorstukjes, al hou ik zelf niet van overdreven geschoolde koorstemmen.
Mozart: Requiem in D minor: Rex Tremendae
Verdi: Requiem – Dies Irae (jullie zeker bekend)
Caldara: Magnificat – Sicut Erat

Met die muziek als soundtrack in mijn oren lijkt elke banale treinreis of fietsrit meteen een epische veldtocht.

Dat begint hier nu te lijken op een propagandapamflet voor klassieke muziek. Terwijl het gewoon één van de muziekstijlen is waar ik graag naar luister, en zeker niet elke dag. Maar wel één waarbij ik soms wat meer duiding moet geven.

En waar ik momenteel naar luister? De Nieuwe Lichting van Studio Brussel, al een paar dagen. Toch veel talent dat daar tussen zit. En jullie? Wat staat er momenteel op van muziek?


(In het kader van het #boostyourpositivity project vroeg Lies waarvan wij energie krijgen. Vandaag is het thema muziek.)