HelloFresh logoDeze week stond HelloFresh op het programma, dat in 2011 in Berlijn van start ging (dus ongeveer gelijktijdig met Smartmat). Anno 2015 leveren ze ook in Nederland, Oostenrijk, de UK, US en zelfs Australië. En sinds januari van dit jaar kan je dus ook in België een HelloFresh box bestellen. (Een introductie waarvoor ze alles uit de kast halen, easy on the remarketing guys!)

In het winkelmandje

Hierover kan ik niet veel zeggen, want ik tekende lekker old school offline in, via een stand op de Vrijdagsmarkt. Maar de site is uitgebreid en informatief, met zelfs een leuke blog.
En op social media reageren de mensen van HelloFresh snel en vriendelijk. Dat is ook wel wat waard.

Ik koos deze week voor de 3-maaltijdenbox, want 5 keer koken in de werkweek is een tikkeltje ambitieus en 4 maaltijden is geen optie bij HelloFresh. De dag van de levering krijg ik een sms om me te herinneren aan de levering en de gekozen bezorgtijd. Handig voor vergeetachtige mevrouwtjes zoals ik.

 In de doos

Ik ben niet thuis voor de levering dus mijn vriend neemt de box in ontvangst. Die heeft een hoog Coolblue-gehalte (en dat bedoel ik als een compliment!). Persoonlijk aangesproken worden op mijn eetpakket, dat vind ik leuk. Hallo terug, Maartje!

De unboxing (misschien moet ik er volgende keer een filmpje van maken, genre dit) levert volgend resultaat op:

hellofresh unboxing

Behalve heel wat lekkere ingrediënten, hier ook een stuk meer verpakkingsmateriaal dan vorige week bij Foodbag.

HelloFresh werkt met eigen leveranciers en elk ingrediënt komt in de exacte hoeveelheid die je nodig hebt voor jouw aantal eters. Ik kreeg bv. een exacte portie van 75 gram feta, mooi verpakt zoals een gewoon groot blok feta. Op zich handig want zo moet je niks afmeten. Grappig is wel dat ook de pasta afgemeten in een zakje komt. Voor wie een abonnement neemt van meerdere weken is het misschien interessant om in het begin van de maand een aantal basisdingen mee te leveren bv. een pak spaghetti, rijst,… Want zo’n individueel verpakte porties zorgen natuurlijk voor veel papier en plastiek.

Op elk ingrediënt staat mooi vermeld waarvan het afkomstig is. Zo spot ik pangasius uit Vietnamese aquacultuur (oei, en ik zag net deze reportage), linzen uit Canada en kerstomaatjes uit Senegal. Waarmee ik zeker niet wil shamen, want van de meeste dingen die ik in m’n mond steek, weet ik niet eens hoe lang ze op het vliegtuig gezeten hebben. Als het zo duidelijk op het etiket staat, valt dat natuurlijk meer op.

Naast de receptenfiches krijg ik ook een welkomstboekje en een extra fiche met een sneak preview van het menu van volgende week en een verslagje van een evenement. De fiches zelf zijn duidelijk en informatief, al gaan mijn tenen soms spontaan krullen van de zeer Hollandse bewoordingen. Er staat meer info op dan bij Foodbag, bv. welk ingedriënt je nog in een ander gerecht nodig hebt, welke potten en pannen je uit de kast moet halen,… Ook info over allergenen en de voedingswaarden staan mooi opgelijst (alleen is hier niet duidelijk of het de voedingswaarden per persoon zijn?)

En toch vind ik de Foodbag-fiches mooier 😉

In mijn mond

Het blijft natuurlijk een momentopname (of liever weekopname), dat testen. Over het algemeen bevielen de gerechten van Foodbag me iets beter. Dit schafte de pot:

hellofresh recepten
Revelatie van deze week was de massaman-viscurry: zéér lekker en sappig! Dat recept gaat recht in m’n receptenboekje.jarige papa met hellofresh gerecht
De pasta met kerstomaten en linzen viel me een beetje tegen, linzen in mijn spaghetti vond ik maar raar smaken. Misschien met iets meer kruiding? Geef mij toch maar Kelly’s variant!
Het witloofgerecht diende als impromptu birthday dinner voor onze jarige pappie, en dat was gewoon lekker. Al zou ik er ander vlees bij serveren dan zo’n meat patty.

Aan het einde van de week krijg ik de kans om de gerechten online te evalueren. Kijk, dat vind ik tof. Zo wordt het menu constant geoptimaliseerd en van optimaliseren word ik blij (beroepsmisvorming zeker?)

Als ik eens door de menu-historiek scroll, zie ik overwegend specialere gerechtjes, met veel Aziatisch getinte recepten. Er staan wel eens gehaktballen of stamppot op het menu, maar eerder sporadisch. Laat ons zeggen dat mijn bonnemaman er niet meteen zou op intekenen. Voor nieuwsgierige, avontuurlijke eters absoluut een aanrader!

De HelloFresh basics

– 3- of 5-maaltijden box voor 1 tot 6 personen
– 2 personen: €43 voor 3 maaltijden of €53 voor 5. (= €7 of €5 per portie, goedkoper dan Foodbag dus)
Wie met twee is en 3 maaltijden wil, is van alle leveranciers het goedkoopst af met HelloFresh.
– veggie- en single box beschikbaar
– Flexibel abonnement, makkelijk te pauzeren via een online kalender.
– levering op maandag of dinsdag (uurslot en adres zelf te kiezen)
– bestellen kan tot en met woensdag
– heeft een duurzame filosofie en gebruikt lokale, bio- en seizoensproducten waar mogelijk, maar wil toch ook nog voldoende variatie aanbieden. Overschotten gaan naar de Voedselbank en er wordt gebruik gemaakt van recycleerbaar verpakkingsmateriaal, tenzij dit de kwaliteit van het ingrediënt compromitteert.
– soort keuken: eerder avontuurlijk en exotisch. Af en toe zit er ook een Vlaamse klassieker bij.

Ook eens testen? De promocode ‘8AURGE’ is nog altijd geldig, je krijgt er €20 korting mee op je eerste box.

Two weeks in…een tussenevaluatie

We zijn nu twee weken ver met Project Foodbox en momenteel zijn er vooral voordelen. Ik ben al die tijd niet naar de winkel moeten gaan, en heb elke avond al lekkere dingen gegeten. Het enige wat ik voorlopig mis, is dat ik niet van kookzondag kan doen. Een paar dagen vooruit koken op een druilerige zondagmiddag zit er niet in met de huidige levervoorwaarden. Ik las dat je in Nederland je box op zondag kan laten leveren, dat is misschien ook iets voor hier, nu bPost daar op de kar springt?

Volgende week gaan we verder met Versbox!