Een Belg en zijn eten… Het onderwerp ligt jullie duidelijk nauw aan het hart. Mijn statistieken schoten de lucht in en ik kreeg foodbag logoenorm veel reactie op mijn foodbox-post van maandag. Van fervente Smartmat-voorstanders die het originele concept met vuur verdedigden. Van tevreden HelloFresh’ers en iemand die me op het bestaan van Versbox wees. En van Foodbag zelf, om duidelijk te maken dat zij ook hoog inzetten op flexibiliteit.

Project Foodbox ging deze week officieel van start, en omdat Gentse initiatieven altijd een streepje voor hebben, koos ik het Gentse Foodbag als eerste testobject.

In het winkelmandje

De bestelling verliep vlot, al vond ik niet meteen m’n weg op de (vrij traag ladende) site. Ik bestelde de gewone (niet-veggie) box, dat zal ik ook de komende weken blijven doen. In die box zitten twee gerechten met vlees, één met vis, en ook een veggiegerecht voor donderdag veggiedag :-)) Lekker evenwichtig, daar houden we van.  ’s Maandags wordt de box zoals gevraagd op m’n werk geleverd in een kartonnen doos.  Ik ben net een kind met Sinterklaas, zo content met mijn pakje :-)

In de doos

Een blik in de doos leert dat het wel meevalt qua verpakkingsmateriaal. Laat ons ook niet heiliger zijn dan de paus: als ik in de Colruyt mijn boodschappen ga doen, zitten mijn groenten ook in aparte zakjes, en mijn vlees in zo’n plastic schaaltje. En een kipfilet los in een doos gooien kan natuurlijk niet. Wel zitten veel losse items  samen in één papieren zak, zoals de uien, look, honing, een bouillonblokje, citroen, enzovoort. Dat scheelt toch ook in plastiek.

Wat me wel een beetje verbaast: echt àlles wordt meegeleverd. Zelf heb ik een redelijk goed gevulde voorraadkast. Alle staple food zoals dat heet, heb ik dus in huis. Denk: rijst, pasta, bouillonblokjes, tomatenpassata, honing, citroensap,… Voor mij was het dus niet nodig om die dingen in kleine porties mee te leveren. Maar dat is natuurlijk niet voor iedereen het geval. En gelukkig zijn er nog 3 dagen in de week waarin ik dan die ingrediënten lustig kan opkokerellen.

In een bruine enveloppe zitten de receptfiches. Die zijn van stevig karton (leuk om bij te houden) en enorm mooi vormgegeven, mijn complimenten aan de foodfotograaf!  Dit staat op het menu:

Foto's op fiches: Foodbag / Foodbag.be

Foto’s op fiches: Foodbag / Foodbag.be

De instructies zijn duidelijk maar vrij basic. Zo kan ik me inbeelden dat ‘karameliseer de ui met honing’ bij sommige mensen tot gekrab in het haar leidt. Eén gouden raad: lees de ingrediëntenlijst en instructies vooraf eens helemaal door, zo kap je niet zoals ik alle kerstomaatjes in je eerste gerecht, terwijl je de helft nog nodig hebt voor dag drie.

Want dat moet gezegd: over de samenstelling van het menu is nagedacht. De zure room en de peterselie bijvoorbeeld komt in verschillende gerechten voor, waardoor je niet met restjes blijft zitten. Het enige wat ik na deze week over heb is een half pak lasagnebladen en een halve bokaal augurken. Daar ook goeie punten dus.

In mijn mond

En dan: de gerechten, want daar draait het uiteindelijk toch allemaal om! Natuurlijk is zoiets vreselijk subjectief dus laat ik even mijn kookprofiel schetsen:

Ten huize Vree Ver Weg wordt vrij gevarieerd gekookt. Vlaamse klassiekers wisselen exotischer toestanden af, altijd met lekker veel groenten. Wij zijn niet vies van nieuwe dingen, integendeel. Ik  ben kwistig met kruiden en hou niet van vleesvervangers. Koken ontspant me en ik wil er gerust tijd in steken, maar op sommige dagen moet het rap gaan. (Lang gewerkt! Saxofoonles! Op café met vrienden!)

Foodbag stelde in dat opzicht absoluut niet teleur. In die mate dat ik een beetje de Foodstagram spam-tour opging (sorry vriendjes!):

foodbag gerechten weekmenu foodbox

Want met de hand op het hart: alles was heerlijk, en dat vond ook mijn vriend.

Leuke combinaties met voldoende groenten, zonder dat het overdreven experimenteel wordt. De aangegeven bereidingstijd klopte telkens, en ik stond ervan verrast hoe snel de lasagne en paella op tafel stonden.

Onze Foodbag was – toeval of niet?- ook een zegen voor deze luie huisvrouw. Voor drie van de vier gerechten had ik maar één pan af te wassen, redelijk spectaculair vind ik! En absoluut een voordeel voor dutsen zonder vaatwasmachine zoals wij.

Let’s talk portion control. Ik ben zo iemand die blijft eten tot de pot leeg is, en dat was de eerste twee dagen wel een beetje problematisch. Van de hot dogs en lasagne hadden we gerust met 4 man kunnen eten. Anderzijds was dat ideaal voor een portie in de diepvries en een dag restjes meenemen naar het werk. Iedereen content.

foodbag overschotjes restjes

TL;DR?

Al bij al ben ik zeer positief over mijn Foodbag-experiment. We hebben superlekker gegeten en op geen enkel moment heb ik gedacht “Dju,had ik zelf maar voor eten gezorgd vanavond’.

Enkele suggesties nog:
– het zou handig zijn als de voedingswaarden op de productfiches vermeld werden. Ik moet binnen twee maand wel in mijn zomerkleren kunnen 😉
– de instructies op de fiches mogen gerust iets uitgebreider. 

Nog even de basics van Foodbag meegeven:

– box voor 2 of voor 4 personen
– 2 personen: €65 voor 4 maaltijden (of €8 per portie)
– veggie of single boxes nog niet mogelijk
– je kiest zelf voor eenmalige, wekelijkse of tweewekelijkse box
– levering op maandag (uurslot en adres zelf te kiezen)
– bestellen kan tot donderdag 12u
– gebruikt zoveel mogelijk verse en duurzame ingrediënten
– soort keuken: eenvoudig klaar te maken en toch verrassende combinaties. Niet oer-Vlaams maar ook niet te exotisch van ingrediënten.

Volgende week test ik HelloFresh uit. Op basis van de menu’s die op de sites staan, neig ik voor de week daarop naar Versbox. Nadien volgen nog Smartmat en Kookmakkelijk.