smartmat logo

We zijn aan ons vierde en voorlaatste foodbox toe! Deze week onder de loep: Smartmat, waar ik al veel goeds over hoorde en wat ik dus al langer wou uittesten.
Smartmat is al een ouwe rot naar foodbox-normen. In 2011 bracht Zweedse Belg Anders Åsarby het concept (dat in Zweden al sinds 2007 onder de naam ‘Middagsfrid’ bestaat) naar België, en startte zo Smartmat op.

Vier jaar later is Smartmat nog altijd het meest gekende eetpakket-alternatief, al is HelloFresh aan een zwaar marketingoffensief bezig.
Annelies testte de dienst meer dan een jaar geleden al eens uit; ik doe het in het kader van mijn vergelijking met de 4 andere services eens opnieuw.

In het winkelmandje

De site is duidelijk en zeer informatief. Misschien twee kleine suggesties:

– Om het menu van de week te bekijken moet ik een weeknummer aanklikken. Ik moest eens lachen, wie weet nu uit het hoofd of we kalenderweek 12, 13 of 14 zijn? Ik alleszins niet. Weekmenu + datum lijkt me duidelijker?

– Voor een eenmalige bestelling moet ik ‘proefpakket’ vermelden bij de opmerkingen, terwijl ik wel een leveringsfrequentie moet selecteren. Dat lijkt me nodeloos verwarrend: moet ik dan achteraf de frequentie wijzigen?  Blijkt van niet, maar kan een drempel zijn.

Wat de pakketten zelf betreft zijn er heel wat opties voorhanden (keuzestress!):

Smartmat pakketten opties

Een proefbox voor 2 personen (4 maaltijden) kost me €55 (met €10 proefbox-korting). Er is ook een veggie-optie, maar deze omnivoor gaat voor het pakket met vlees.

Voor wat ik wil (2 personen, 4 maaltijden) zijn er zelfs twee opties! De ‘gewone’ en een Quick&Easy variant, voor als het snel moet gaan tussen werk en hobby’s door. Om eerlijk te kunnen vergelijken, kies ik voor het gewone pakket.
Daarin zitten -ik ben het al gewoon- één vleesgerecht, één visgerecht en een vegetarische maaltijd.

De site laat me weten dat ik mijn box tussen 17u en 22u zal krijgen. Ik val in herhaling, maar dat is een zeer breed en onhandig timeslot. Later krijg ik een mail die specificeert dat de koerier tussen 20u30 en 21u30 aan de deur zal staan. Goed dat ik het weet, maar ik moet dus ander eten voorzien voor ’s maandags.

In de doos

Ik krijg mijn 2-persoonslevering in een grote papieren zak.  Alle ingrediënten zit netjes apart verpakt, maar op de losse groenten na is dat ook wel nodig. Niemand die een geitenkaasje in z’n boodschappen uitgesmeerd wil.

Een aantal zaken zoals paneermeel, honing, sojasaus en allerlei kruiden worden niet meegeleverd. Voor mij geen probleem, zo’n zaken heb ik standaard in huis.

zak op kastje

 

unboxing smartmat

 

smartmat receptenVoor het eerst krijg ik geen losse receptfiches maar een boekje op A4-formaat. Met de recepten binnenin, en op het voorblad een  kort edito, waarin deze week het einde van het ‘big food’ tijdperk wordt voorspelt.
Kleine quote:

“Waar mogelijk kiezen we voor biologische producten. Hoewel de meeste van onze klanten hier niet om vragen, blijft de ontdekking van deze ingrediënten bij velen in de smaak te vallen. En dat is ongetwijfeld een van de redenen waarom ons werk waardevol is.”

Smartmat geeft me het gevoel écht groene genen te hebben, niet omdat eco en bio momenteel en vogue is maar because they care. Dat charmeert me wel.

De instructies bij de recepten zijn uitgebreid en zeer duidelijk, al staan de voedingswaarden er niet bij vermeld (biolabels staan wel aangegeven).

De gerechten zelf zijn wel iets ingewikkelder dan die van vooral Versbox en HelloFresh, maar voor mij is dat geen minpunt. Ik kokkerel graag dus ik test de recepten maar al te graag uit. Voor de onervaren kok zal het soms wat experimenteren zijn.

 

Ik doe gemiddeld 30 à 45 minuten over het koken zelf. Wie zo lang niet achter het fornuis wil staan, bestelt gewoon de Quick & Easy box (met snel-op-tafel-recepten).

In mijn mond

Deze gerechten kwamen de voorbije week op tafel:

Van de köfte-pita’s (1e foto) hebben we echt gesmuld. De worteltzatziki en zoete paprika’s erbij maakten het echt af. Ook de quinoa-pompoensalade (3e foto) was verrassend lekker, al ben ik niet zo’n quinoa-fan. De schelvis met quinoa en pompoencrème vonden we OK, zonder meer, maar dat ligt eerder aan onze persoonlijke smaak.

En dat was het! Want hoewel je 4 maaltijden krijgt, zijn er maar 3 recepten. Van één recept maak je ineens 4 porties, waardoor je ofwel eens volk kan uitnodigen, ofwel twee keer eet van één kooksel (of een diepvriesportie hebt). Op zich handig slim bedacht, want mensen uitnodigen kan meestal niet op een foodbox-dag.

De gerechten zijn net zoals bij HelloFresh al iets specialer. Geen stoemp met worst, altijd veel ingrediënten en variatie. Misschien iets minder geschikt voor de liefhebber van traditionele Vlaamse kost. Het valt me trouwens op hoe weinig aardappelen ik de voorbije weken maar gegeten heb: welgeteld één keer.

Op het einde van de week wordt via mail naar eventuele feedback gepolst: altijd leuk dat er geluisterd wordt.
Ik heb alleszins weer genoten van mijn menustress- en boodschapvrije week mét lekker eten op tafel!

De Smartmat basics

  • 4-maaltijden box voor 1 of 2 personen. Gezinnen met 4 hebben de keuze uit 3, 4 of 5 maaltijden.
  •  Quick & Easy box (snel klaar, kindvriendelijk) bestaat voor 2 of 4 personen.
  • 2 personen: €65 voor 4 maaltijden. (= dezelfde prijs als alle andere leveranciers behalve HelloFresh, dat iets goedkoper is.)
  •  veggie- en single box beschikbaar
  •  flexibel abonnement
  •  levering op maandag of dinsdag (uurslot niet zelf te kiezen)
  •  bestellen kan tot en met dinsdag (Smartmat sluit daarmee -samen met KookMakkelijk- het vroegst de bestellingen af.)
  •  heeft een duurzame filosofie: min. 25% bio, zoveel mogelijk inlands vlees en seizoensgroenten. Geen bedreigde vissoorten of onnodige E-nummers/toevoegingen, aandacht voor ecologische ingrediënten. Op de site staat het Smartmat- standpunt onder ‘Over eten’ zeer uitgebreid toegelicht.
  •  soort keuken: zeer gevarieerd en eerder avontuurlijk, met een twist. Zalm met broccoli kan, maar dan wel met een saffraansaus erbij, bijvoorbeeld.

Testen? Bovenop de €10 proefpakket-korting krijg je een extra €5 korting als je via deze link bestelt.

Ik kreeg al een paar keer de vraag wat ik zou aanraden: Smartmat of HelloFresh. Ik kan nu vergelijken en eerlijk: echt grote verschillen zijn er tussen die twee niet. Allebei brengen ze avontuurlijke, gevarieerde menu’s voor mensen die de basics van het koken al meehebben. HelloFresh is iets goedkoper, Smartmat lijkt me dan iets authentieker/duurzamer in opzet.
Het grootste verschil is misschien dat Smartmat 3 verschillende gerechten levert voor 4 dagen, en HelloFresh 4. Dus bij Smartmat heb je één keer 4 porties van hetzelfde gerecht. Ik zou zeggen: gewoon proberen!
Misschien onverwacht, maar voorlopig is Foodbag mijn stiekeme favoriet. Eens kijken of KookMakkelijk daar nog verandering in brengt!

Lees hier alle reviews tot nu toe.