Ik ging dé vergelijking maken voor mensen die een foodbox willen maar nog niet weten de welke!versbox logo
Jaja, de deze ging eens een exhaustief overzichtje maken van alles wat op de Belgische markt bestaat aan post-WWII-voedselpakketten.

Noem het hybris, noem het slordigheid…

In ieder geval, de dag nadat ik mijn schema gepost had ontdekte ik op Twitter dat ik een dienst over het hoofd gezien had. Blijkbaar is er ook Versbox, nog vrij onbekend als ik zo eens rondhoor in m’n eigen netwerk.

Onterecht? Uw trouwe reporter deed de test!

In het winkelmandje

Uniek aan Versbox is dat je, naast het aantal eters en het aantal gerechten ook kan kiezen wélke gerechten je bestelt. Ik steek eerst 4 maaltijden in mijn virtuele winkelkar, en bedenk dan dat ik een drukke week heb en dat ik toch niet zo verzot ben op Duitse braadworst. Jammer voor de worst maar die wordt dus zonder bombarie weggeklikt. De totaalprijs op de pagina verandert niet mee, wat me doet twijfelen of de site wel begrepen heeft dat nein, ik keine Bratwurst moet hebben?

Gelukkig moet ik mijn Duitse scheldwoordenvocabulaire niet oprakelen (die stelt toch al niet veel voor, lazen jullie hier), want op de betalingspagina blijkt alles te kloppen.

Welch ein Glück!

De prijs valt heel goed mee. Een beetje sneaky blijken er wel nog €2 verzendkosten bovenop de prijs te komen. Over die “verborgen” verzendkosten wordt pas gerept als je naar het winkelmandje gaat. Maar €49 is nog altijd niet overdreven duur en ik bestel.Versbox levering

Jammer genoeg kan ik (nog) geen tijdsslot kiezen voor de levering: er wordt geleverd tss 16 en 22u. Aangezien ik noch huisvrouw noch workaholic ben, is dat dus een beetje lastig. Welk adres moet ik dan opgeven? Paniek!

Gelukkig blijken de mensen van Versbox zeer behulpzaam als ik mijn dilemma via mail aan hun voorleg: ze beloven hun best te doen om vòòr 18u op m’n werk te leveren.

Maandag rond 17u30 wordt het spannend. In mijn hoofd overloop ik al wat er zoal in de diepvries zit, maar 5 minuten later staat het BubblePost-koeriermannetje aan de deur. Ruim op tijd dus!

(Handig om te weten: rond deze periode wordt de site uitgebreid met o.a. de mogelijkheid om een specifieker leveringsmoment te kiezen. I-de-aal.)

In de doos

Alléja, doos… Mijn eten wordt geleverd in een handige koeltas, die ik wel zelf naar het postkantoor moet terugbrengen (als je geregeld bij Versbox bestelt kan je de box gewoon aan de koerier meegeven). Daarin zitten drie papieren zakken die elk de ingrediënten voor één gerecht bevatten. Geen overbodige verpakkingen bij Versbox dus.

Weekmenu Versbox

Dat lijkt handig, alleen laadde ik alle producten over in m’n frigo en voorraadkast waardoor ik niet meer wist wat bij elkaar hoorde. Op het recept staat namelijk telkens wel vermeld wàt je nodig hebt (bv ‘ui’ of ‘paprika’) maar niet hoeveel). Gelukkig had ik bovenstaande foto om er achteraf wijs uit te geraken!

Eén van de ajuinen is al slecht, dus die gaat meteen de vuilbak in. Een beetje jammer voor een net geleverd pakket.Verschillende staples zoals sojasaus en maïzena worden niet geleverd en moet je dus in huis hebben. Welke ingrediënten dat zijn staat duidelijk op voorhand aangegeven op de site.
De receptfiches van de week ogen in vergelijking met week 1 en 2 zeer amateuristisch. De foto’s op de fiches zijn onduidelijk en vervormd, waardoor ik niet echt kan zien waarop het resultaat moet lijken.
Maar ik krijg er wel een verzamelmap bij!
receptfiches Versbox

Over de lay-out van de receptfiches neuten is natuurlijk gemakkelijk. Uiteindelijk gaat het hem om de instructies en het gerecht zelf. Jammer genoeg zijn ook de instructies met momenten nogal vaag. Bv. “Bereid de couscous gaar”. Niet iedereen zal weten hoe dat in z’n werk gaat. Of “Verdeel de kruiden in twee kopjes en los op in water.” Hoeveel water moet dat zijn? Een werkpuntje, lijkt me.

In mijn mond

Internationale keuken deze week: Mexicaanse tortilla’s, Chinese tjap tjoy en Marokkaanse couscous. Klinkt veelbelovend! Wel jammer dat op de site niet stond aangegeven dat het tjap tjoy met zeewolf zou zijn, er stond gewoon ‘Chinese tjap tjoy’. Dan was ik misschien toch voor de braadworst gegaan.
Eerlijk gezegd: de gerechten zelf vallen een beetje tegen. De tortilla’s zijn best lekker, maar soberder dan we ze zelf maken. De tjap tjoy woensdag is ook iets te simpel naar onze smaak (en de sojascheuten zijn dan al slecht). Ik geef toe dat wij normaalgezien wel héél kwistig zijn met kruiden allerhande, maar we zijn toch een beetje teleurgesteld. En de samenstelling van de couscous vind ik ronduit bizar. Couscous met prei en chilipeper, ok. Maar om daar dan kaneel en dadels bij te doen? Nee, mijn smaakpapillen zijn niet akkoord.

Ik ben wel benieuwd naar de mening van andere mensen over de recepten van Versbox, misschien zijn wij gewoon een beetje moeilijk :-)

Verder kloppen de aangegeven bereidingstijden wel, en de grootte van de porties zijn net goed. Ik heb de indruk dat de gerechten gezonder zijn dan de vorige weken: zo goed als geen kazen, boter, sauzen,…wel heel veel groentjes.

Conclusie

Mijn conclusie dus: alles is goed geregeld maar de gerechten zelf zijn vrij sober en niet echt mijn smaak. Op basis van deze week denk ik niet dat mijn keus uiteindelijk op Versbox zal vallen.
Voordelen zijn dan weer de goedkope prijs (zeker als je 3 maaltijden bestelt) en het feit dat je tot donderdagavond kan bestellen voor de week erop. Alle gerechten zijn ook erg gezond.

De Versbox basics

– momenteel enkel in regio Antwerpen, St-Niklaas, Brussel & Gent
– 3- of 4-maaltijden box voor 1 tot 4 personen
– 2 personen: €49 voor 3 maaltijden of €61 voor 4. Wie graag 4 maaltijden krijgt, is dus hier het goedkoopst af. Voor 3 maaltijden is HelloFresh iets goedkoper.
– veggie- en single box beschikbaar
– flexibel abonnement
– levering op maandag (binnenkort zal je een tijdslot kunnen kiezen)
– bestellen kan tot donderdagavond, 22u. Late beslissers zijn dus van alle leveranciers het best af bij Versbox.
– passie voor gezond koken, zoveel mogelijk ingrediënten komen vanuit België.
– soort keuken: internationaal maar op een sobere, Belgische manier.

PS: Lees hier ook mijn reviews over Foodbag en HelloFresh!
Volgende week is Smartmat aan de beurt.