Voor moederdag wilde ons mama graag een volledige dag met haar kinderen doorbrengen. De appel valt niet ver van de boom, ik ga ook liever iets leuks doen dan dat ik een tastbaar cadeau krijg. Dus wilde ik graag een verrassingsdaguitstap plannen, maar naar waar?? Het klinkt misschien wat vreemd als veelreiziger, maar ik kan echt blokkeren als ik een bestemming moet kiezen voor een tripje. So many options! Gelukkig is Nicky iets daadkrachtiger en kwam hij op de proppen met een ideaal voorstel. En zo kwam het dat we op zondagochtend flink ingesmeerd onze mama en picknick in de auto laadden, richting Nederland.
(Wie trouwens bij het lezen van dit artikel vindt dat mijn foto’s er serieus op vooruitgegaan zijn: die zijn van de hand van de weergaloze Evi Desender, bestie én schoonzus par excellence. Thx voor de mooie kiekjes baby!)

De Biesbosch stond zeker vooraan als de verwarrende namen werden uitgedeeld want het is helemaal geen bos. Wel een natuurgebied van kreken, kanalen en moerassen, dat met momenten aan mangroves doet denken. Veel vogels dus, en onbewoonde eilandjes met miniatuurstrandjes, en héél veel water.

Het allerleukst zijn de smalle kanaaltjes, en die zijn het best bereikbaar met een kajak of kano. Aangezien we maar een middag hadden om het gebied te verkennen, huurden wij een motorbootje in Drimmelen, aan de zuidkant van het natuurgebied. Daarmee konden we tenminste een deftige afstand afleggen op een paar uur, want de Biesbosch is groooot!

IMG_0601

IMG_0648We gingen op pad, de haven uit, de Amer over richting Biesbosch. Die Amer is geen klein kabbelend beekje maar een hele brede rivier met een sterke stroming dus we waren al half blij dat we dan toch niet met de kajak waren. Aan de hand van een meegekregen plannetje konden we onze route gaandeweg uitstippelen, langs bochten vol wuivend riet en smalle doorgangetjes tussen twee eilandjes door.

Toen we honger kregen kozen we een uitnodigend inhammetje uit. We sleepten ons bootje een stukje aan land, zakten daarbij weg in de modder, en gingen met vuile schoenen op zoek naar een zacht stukje gras om onze boterhammetjes in peis en vree op te eten. Hoe een simpel stuk brood met kippenwit kan smaken als een koningsmaal, als je zo midden in de natuur zit met 4 van je lievelingsmensen om je heen. Een flesje rood om de boel mee door te spoelen helpt ook.
Zo kabbelde de namiddag verder: stukje varen, ergens aanmeren en een wandelingetje doen. Lachen met hondjes die kletsnat uit het water komen en voor de duivel niet afgedroogd willen worden door hun baasjes. Het roer doorgeven zodat iedereen zich even kapitein kan wanen. Herinneringen maken.

IMG_0664IMG_0676  IMG_0607
IMG_0707
IMG_0745IMG_7881

Tegen dat we ons bootje moesten terugbrengen in de haven, brak de zon door. Ideaal om onze dag af te sluiten met een bezoek aan Dordrecht. Een supersympathiek stadje, zo zalig Nederlands met grachten en grappige kerktorens en terrassen met bitterballen. In de avondzon genoten we van een glaasje wijn met overheerlijke pizza a la norma bij Otto e Mezzo. Die hebben ‘nen binnen’ met 6 tafeltjes, maar hun terras huist onder de grote gietijzeren overkapping van de voormalige Dordrechtse vismarkt. Mét zicht op het water en nog nét in de zon. We konden niet beter zitten.

IMG_0773  IMG_0778  IMG_0771  IMG_0801  IMG_0829  IMG_7978  IMG_0815  IMG_0852  IMG_0797

Een volgende keer wil ik heel graag 2 dagen op het water van de Biesbosch doorbrengen, met de kajak dan, en kamperen op één van de twee wildkampeerplekken. Dan vertrek ik uit Werkendam, wat achteraf gezien een meer logische plaats is om je tocht uit aan te vangen (je moet dan de brede Amer niet over).
Veel nuttige info vind je op beleefdebiesbosch.nl.