Ik hoor u denken: “Keukenhof, is dat die tuin in Nederland waar al die Japanners naar tulpen gaan kijken die je gewoon in het veld kan zien staan?”

Wel…yep, that’s the one.

Ik wou dat persé eens zien. Al is het natuurlijk allemaal een beeje tulpen-Disneyland. Met attracties (Een Zeelands visserskoor! Een windmolen bezoeken!)  en gepast Hollandse hapjes (Haring! Verse stroopwafels!)

Then again: what’s not to like! Kijk maar:

Wanneer bezoeken?

In tegenstelling tot het echte Disneyland is dit tulpenparadijs alleen open in de bloeiperiode: voor 2015 is dat 20 maart tot 17 mei. Logisch gevolg: het is er meer dan gezellig druk. Verwacht je aan groepjes paraplu-volgende senioren en kuddes Amerikanen met fanny-packs (jaja, het is niet louter een Brits fenomeen!)

De effectieve bloeitijd hangt af van het weer dat jaar, dat kunnen mijn Amerikaanse vriendinnen beamen die hun langgekoesterde tulpendroom in rook zagen opgaan door de lange winter van 2013. (I may be exaggerating a bit here)

Het meeste kans op kleurrijke bloemperken heb je half april, dus dat deden wij vorig jaar.

Wat valt er te zien?

Tulpjes, tulpjes overal!! Mijn enthousiasme bereikte orgastische hoogtepunten.
Idem voor dat van de Japanners en Amerikanen die hier in dichte drommen naartoe komen met de bus. Ik heb ook zo’n donkerbruin vermoeden dat Keukenhof in alle Capitool reisgidsen staat. Maar eigenlijk stoorde dat niet zo, want in 32 hectare tuin loop je mekaar niet echt voor de voeten. In het ergste geval moet je even wachten om die ene awardwinning foto te trekken bij dat bijzonder kleurrijke bloemperk.

En ik moet zeggen dat die Japanse poseerdrang ietwat aanstekelijk werkt. Hier ziet u mijzelf in eersteklas communiepose:

claire communiefoto

 

Ons initieel plan was: de Keukenhof tuinen checken, en dan een paar fietjes huren en daarmee langs de échte tulpenvelden in de buurt gaan sjezen. Maar dat park is echt wel fokking groot en bovendien moest ik nog leren hoe je een gat in vissersnet stopt.

Dus toen we tegen vijf uur klaar waren, deden we in de plaats nog een toertje met de auto. Om de drie botten moesten we wel halt houden omdat ik wou uitstappen en naar de tulpenvelden kijken. Als ik enthousiast ben over iets, doe ik het meteen goed he!

Er waren trouwens ook hyacintenvelden, en lekker ruiken dat dat doet!

Toen zelfs mijn bloemenquota bereikt was, reden we nog even door naar Bloemendaal aan Zee om daar met een portie bitterballen en een glas witte wijn te genieten van een live opvoering van ‘’k Heb de zon zien zakken in de zee’. Genieten.
Eten deden we bij deze geweldige Indiër in Haarlem, een fijn stadje waar ik graag nog eens wat langer zou gaan rondhangen. Het tulpenseizoen zal er gaan zijn, maar ik weet niet of Nicky dat nog ziet zitten :p

Andere mogelijke activiteiten in Keukenhof:
 • Foto’s trekken van/voor wildvreemde Japanners (al wordt die taak stilletjes aan overgenomen door de selfiestick)
 • Amerikanen zien sukkelen met euro’s
 • Met een bootje over de grachten tussen de tulpenvelden varen
 • Je voordoen als Engelse/Poolse/whatever en afluisteren wat de Nederlanders over je zeggen
 • Geitjes knuffelen in de kinderboerderij
Praktisch:
 • Adres: Stationsweg 166A in Lisse. Dat is 2u40 rijden vanuit Gent (file niet bijgerekend!)
 • Open van 20 maart tot 17 mei, 8u-19u30. Momenteel is er nog geen tulp-actie, enkel de hyacinten staan al in bloei. Je kan de bloeistatus hier volgen.
 • Entree €16 (volwassenen), €8 (kinderen tussen 4 en 11 jaar).
  Parkeren kost nog eens €6 extra, not cool!
 • Thema voor 2015: Vincent Van Gogh. Verwacht je aan een bloembollenmozaïek en een “Selfietuin”. SELFIETUIN?? Ik quote even de website: “Nieuw in 2015 is een prachtige Selfie-tuin, geïnspireerd door de zelfportretten van Van Gogh, maar in een modern jasje vormgegeven.” Ahja, zo. OK dan.
Een paar extra tips:
 • Vertrek op tijd want je staat gegarandeerd in de file. Vergeet niet dat half Japan in de bus zit onderweg naar een dorp ter grootte van De Pinte.
 • Koop je tickets op voorhand online, dat spaart je een kwartier rijtjeschuiven aan de kassa
 • Maak er een weekendje van, met een fietstocht, drinkies/feestje in één van de strandbars in Bloemendaal aan Zee, en een half dagje Haarlem.
 • Keukenhof is elke dag druk. Maar als je op een weekdag kán gaan, scheelt dat naar het schijnt toch een stuk.
 • Als bloemen je geen ene moer interesseren en je lief sleept je toch mee naar hier (sorry schat), probeer dan niet het hele park te zien. Daarmee ben je toch wel een paar uurtjes zoet en da’s misschien wat overkill. Niet voor mij, ik moest en zou Alle Bloemperken gezien hebben!
 • Wordt al die Hollandoziteit je teveel, ga dan gerust een frietje stekken, want dat hebben ze hier ook. Eén patat mét