Al meer dan een week terug uit New York en er nog elk vrij moment over dagdromen: jep, dat moét wel een fantastische reis geweest zijn.
Nochtans was ik een beetje sceptisch over dat hele New York. Teveel films gezien misschien, maar in mijn hoofd was New York een vrij steriele, kille stad vol onbeleefde ploerten en strak-in-het-pak gehesen business men. Met veel checklist-waardige ‘big sights’ maar weinig persoonlijkheid. Niet gezéllig.

Boy, was I wrong. OK, in Midtown en het Financial District moet je misschien niet zijn voor de small town feel, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de bijna dorpse sfeer in wijken als Greenwich Village, the East Village en Williamsburg. En wat ik niet had verwacht: ik vond het compleet geweldig om in tussen die gigantische wolkenkrabbers te lopen, om niet te weten waar ik eerst moet kijken op Times Square, om op te gaan in de massa en de chaos.

Hoewel, chaos…
Waar ik chaos had verwacht, van het soort waarvan ik kortsluiting in mijn hoofd krijg, vond ik vooral energie. Na 20 kilometer sightseeing in één dag ben ik meestal aan mijn bedje toe, maar hier….
If the city never sleeps, then why should I?

Must do’s: de klassiekers

Waar moet je beginnen hé, een blogpost over een week New York. Het eerste wat ik deed toen de vlucht vastlag, was in een paar reisgidsen opzoeken wat volgens hen de echte aanraders zijn. In die lijstjes kwamen telkens dezelfde klassiekers in terug. Maar in hoeverre zijn die ook echt de moeite?
Wij hebben de ‘big sights’ zeker niet allemaal gedaan (naar Ellis Island of het Vrijheidsbeeld zijn we bijvoorbeeld niet geweest).
Hieronder dus een hopeloos subjectief en sowieso onvolledig lijstje van Big Apple klassiekers die je zéker op je vakantieplanning moet zetten.

 • Een baseballgame (of andere sportwedstrijd) bijwonen
  Waar je naartoe kan hangt af van het seizoen. Wij hadden tickets voor de NY Yankees vs Chicago White Sox. Wat doet een mens dan? Yankee petjes en foam fingers kopen. Met de hele tribune van “YYYYYMCA” doen. Ons verwarmen aan de ronduit heerlijke hot dogs. Daarna nog nachos gaan halen, alleen al voor de toppings. Zich afvragen hoe baseballspelers in godsnaam in vorm blijven terwijl ze drie kwart van de wedstrijd moeten staan wachten tot iemand eindelijk de bal raakt. Wat een saaie sport eigenlijk, haha, gelukkig was er meer dan genoeg randanimatie. Zoals daar zijn:
  We zingen het volkslied! Veteran of the day! Kiss cam! Yankee quiz! Iemand in het stadion wint Domino’s pizza voor een jaar! We zingen nog eens het volkslied!
  Never a boring minute.


baseballmatch in New Yorksportwedstrijd New York  Yankee game New York

 • Een Broadway Musical meepikken
  Oooh, dit stond hoog op mijn verlanglijstje. Ik kreeg de tip om aan het TKTS-loket op Times Square same day tickets te kopen. Via de TKTS app kon ik zien voor welke shows er die dag kaartjes waren. Uiteindelijk niet zeker of we zo’n goeie deal gedaan hebben want de vrije kaarten zijn evengoed de duurste van de zaal, zelfs met 50% korting blijft zo’n ticket dan gewoon pokkeduur.
  MAAR! Het was het zoooo hard waard! Ik ging voor jeugdsentiment en tickets voor Matilda, naar het boek van Roald Dahl. Een beetje een gok, maar zoals mijn New Yorkse kameraad zei: “You could walk into any Broadway musical and be super impressed. Broadway is the most competitive entertainment market in the world: if you aren’t good, you close down stat.”
  Wat een talenten, jongens toch, en dan al die decorwissels en wervelende dansscènes! Er kwamen zelfs groene lasers en rookmachines aan te pas. Om dan buiten te komen middenin de hustle & bustle rond Times Square, waar dozijnen shows hun toeschouwers tegelijk terug op het trottoir vrijlaten… bijna onwezenlijk om “echt” op die filmische plek te zijn.

Broadway musical in New Yorktickets voor musical in New York

Times Square

 • Rooftop bar-hoppen
  Op en top New Yorks en zo lang het geen 20 graden vriest moét je de skyline eens van bovenaf gezien hebben. Je kan natuurlijk op het Empire State Building of naar Top of the Rock, maar elk zicht is beter met een lekker drankje in de hand. Een handig overzicht van rooftop bars vond ik hier. (en deze lijst is ook wel grappig :-))
  Mijn persoonlijke favoriet was de bar op het dak van Pod 39 hotel. Een “Romeinse tempel-meets-tuinfeest” setting, gezellige lampjes, ongedwongen sfeer, en natuurlijk het zicht op o.a. het Empire State Building en het Chrysler Building. We verbroederden (verzusterden?) met een groepje dames die hun 30ste verjaardag vierden. Quote van de avond (met lichte dronken slur): “You’re not thirty-one….you’re thirty-wonderful!” (Aww…)
  Ook leuk was rooftop bar Jimmy bovenop het The James hotel in SoHo: vanuit zuid-Manhattan heb je eens een ander zicht op de skyline. 230 Fifth was ons aangeraden maar vond ik zelf niet echt gezellig. De struiken die het zicht blokkeerden hielpen niet echt.

Pod 39 rooftop bar New York

rooftop bar ManhattanEmpire State Building vanop rooftop bar New York

 • The Highline in de zon
  Gekend en geliefd: het New Yorkse equivalent van Park Spoor Noord. Deze oude spoorweg is nu een smal, groen wandelpad dat zich op een ongewone hoogte door zuidwest-Manhattan slingert en je een andere blik op de omringende buurten geeft. Overal bankjes en mooie beplanting, wat kunstwerken hier en daar. Reken bij mooi weer op 2 uur om te genieten van de wandeling en af en toe gewoon wat te chillen op een zonnig plekje.
  Als je het goed plant (of als het toevallig zo uitkomt) haal je je lunch in de Chelsea Market waar de Highline aan de zuidkant passeert. De overdekte Chelsea Market (genre Borough Market in Londen) zit in een oude Oreo-fabriek en is meer een verzameling van food stands dan een echte markt. Denk aan iets lekkers en ze hebben het daar, waarschijnlijk artisanaal gemaakt en on the spot bereid. Ik liet me verleiden door een Cambodiaans broodje met gelakt varkensvlees en voelde me alsof niet één maar meerdere engeltjes op m’n tong gepist hadden. Papa en Alexis bestelden een Italiaans broodje dat belegd was met ongeveer 6 centimeter dik gestapelde plakken pastrami, hesp, kaas, en nog 20 andere soorten charcuterie. Mamma mia!highline park new yorkthe highline new yorkhighline new yorkhighline park chelsea market foodhal new yorkitalian sandwich chelsea market pastrami

 

 • Staten Island Ferry
  Gratis en zo hard de moeite! Je vaart 25 minuten weg van Manhattan, om dan meteen weer op te stappen en de retour aan te vatten. Terwijl je Manhattan weer nadert (we timeden dat goed!), zakt de zon links weg achter het Vrijheidsbeeld en kan je je inbeelden dat je als immigrant je geluk komt zoeken in de Big Apple.

staten island ferry viewstaten island ferry familiestaten island ferry sunset over Manhattanstaten island ferry Manhattan

 • Fietsen in Central Park
  Wij hadden slecht weer en toch was dat een heel toffe ervaring. Als de mooie standbeelden, memorials (John Lennon!), paviljoentjes en meren je niet enthousiast krijgen, dan kan je toch eens goed grinikken bij het idee van al die makelaars die zich waarschijnlijk de haren uit het hoofd trekken om het gemiste potentieel aan billion dollar skyscrapers. 341 hectare gratis park, middenin de duurste (én schaarste!) bouwgrond van de hele wereld. 😮
  Trek maar wat tijd uit voor je bezoek aan Central Park, want het is echt huge. Je kan het bijvoorbeeld combineren met een bezoek aan het MoMa of het Guggenheim museum, of een wandeling door de chique straten van de Upper East Side. Of je kan het Home Alone-hotel gaan checken :-). Een mooi en gratis uitzicht heb je bijvoorbeeld vanop het bovenste verdiep van het Mandarin Oriental hotel aan Colombus Circle. Ik vond het ook vreemd, zomaar een hotel binnenwandelen, maar niemand kijkt er precies van op.

fietsen huren Central Parkzicht op Central park

 

 • Op het vliegtuig kijken naar films die zich in New York afspelen
  When Harry met Sally. Ghostbusters. How to be single. Delta bleek toch inflight entertainment te hebben! 8u lang filmpjes checken it was. 🙂

In een volgende NY-post: minder klassieke must do’s, de tops & flops van de reis, en een paar van onze favoriete adresjes!