Ik vertelde al dat Nicky me voor mijn 28ste verjaardag verraste met een lang weekendje York.
Voor wie dat een even spannende bestemming lijkt als pakweg De Pinte: York is echt een leuk middeleeuws stadje!
Voorafgaand aan de trip kreeg ik via een mysterieus Twitteraccount een aantal ‘clues’ die me moesten helpen raden waar de reis heen ging. Niet dat die me ook maar iets verder hielpen.

Schermafbeelding 2015-03-19 om 21.07.13 Schermafbeelding 2015-03-19 om 21.07.35 Schermafbeelding 2015-03-19 om 21.06.52 Schermafbeelding 2015-03-19 om 21.06.40 Schermafbeelding 2015-03-19 om 21.06.30 Schermafbeelding 2015-03-19 om 21.06.23 Schermafbeelding 2015-03-19 om 21.06.13

Het account werd ook een beetje misbruikt om mij huishoudelijk werk te laten doen.

Schermafbeelding 2015-03-19 om 21.07.00

Er ging dan nog een hele dag aan vooraf waarop ik op de trein naar Antwerpen gezet werd als afleidingsmanoevre, langs de zoo, om uiteindelijk met een hele omweg in Zeebrugge uit te komen, met een blinddoek om. “Ziehier uw hotel voor deze nacht”. Blinddoek af en dit is wat ik zag:

Het heeft nog even geduurd voor ik doorhad dat York de eindbestemming was, met de boot dan nog, zo cool! Stel je daarbij niet teveel voor qua comfort, bij ruwe zee zal gerol en gestamp uw deel zijn. Wij hadden geluk met het weer en mijn inner child sprong op en neer van enthousiasme. (OK, dat deed ik gewoon echt. Maar komaan, een boot met een casino, disco/bar en een cinema aan boord!)

output_AptPEN

De boot was tevens een gaarbak voor het Britten van het Foute Type. Die bestaan in twee varianten:

1. brave mensen met broeken tot onder hun oksels, een fanny pack, en degelijke beige reiskledij. Dat ze niet op bootsafari op de Nijl zitten maar op een P&O-ferry van Zeebrugge naar Hull, is duidelijk niet relevant voor hun travel attire. Uniek aan Britten is dat ze de beigetinten combineren met bloemetjesmotieven en parelkettingen. Ever so stylish, even at sea!

2. the Slutty Ones. Je kent het soort: iets te oude, iets te zware vrouwen die zich in glitter-minijurkjes wurmen. Met romig blank Brits vlees dat over alle randjes heen hangt. Liefst ook met overdreven make-up en killer heels waar ze totaal niet kunnen op stappen. Laat staan op een schommelende boot.

Onze boot hadden overwegend type 1 aan boord. Het was dan ook 11-novemberweekend, en dat betekent traditioneel een stormloop van vaderlandslievende Britten die Flanders Fields gaan bezoeken met een plastic poppy op de revers gespeld.
Al was type 2 ook goed vertegenwoordig, zeker tijdens de bingo-avond aan boord.

bingo op de ferry naar hull

Enfin, York dus. Om het op z’n Brits te zeggen: it was pissing rain all weekend. Met andere woorden: tea & scones o’clock!

IMG_5090

IMG_5091

Die eeuwige regen vloekte wel bij de alomtegenwoordige kerstversiering. Nu wist ik wel dat ze in de UK een beetje overijverig zijn als het om kerst gaat, maar 11 november is toch wel héél vroeg. Enfin geen erg, wij zijn niet vies van wat holiday cheer!

York is een omwalde stad en die bijna intacte stadswallen en -poorten vormen de ideale backdrop om riddertje op te spelen. Hondjes mogen helaas niet meespelen. De straten liggen er pittoresk bij, met het bekende The Shambles als toppunt van schots en scheve Engelse kasseistraatjes.

    

Verder wordt de Yorkse skyline gedomineerd door de Minster, de oudste kathedraal in Noord-Europa. York is dus een oude stad en dan bedoel ik echt OUD. In het jaar 886 veroverden de Vikings de stad, go figure.
Dat er daar door de eeuwen heen veel spannende dingen gebeurd zijn, hoeft geen betoog. York beweert dan ook ’officially the most haunted city in England” te zijn. Hoe ze dat becijferd hebben weet ik niet, maar wij gingen dus na zonsondergang mee op de Ghost Walk of York. Gegidst door een charismatisch, in pandjesjas gehuld figuur, kregen we de meest ijzingwekkende verhalen te horen die in York de ronde doen. Echt wel de moeite, die mens kon vertellen!

York Praktisch

Eten & drinken:

– Bangers & mash, lamb stew of een hartige pie in één van de vele stemmige pubs. The Mason’s Arms is een goeike.
– Hier een paar leuke adresjes waar je voor minder dan £10 kan eten.
– York heeft ook een Jamie’s Italian. Had ik dat geweten!
– When in England….high tea dus! Bij instituut Betty’s (parelketting overload hier!) of The Bullivant of York. Of één van de duizend andere tea rooms.
– Wie het wel gehad heeft met al die thee: The Perky Peacock Coffee is een leuke coffee place. Voor koffie in een middeleeuwse stadspoort ga je naar Gatehouse Coffee.
– Lunch met sandwiches bij Hartley’s, in nog maar eens een ‘gatehouse’
– Buiten de stadswallen zitten ook nog leuke theehuisjes. Bij Mr & Mrs Fisher bijvoorbeeld kan je lekker aan de thee & cake zitten, en geven er ook haak- en breiworkshops (voor de liefhebbers).

Bezoeken:

– Open Air Market, vlak naast The Shambles. Versmarkt met ook een paar food stalls. Ik kocht er Wesleydalekaas en crackers, want:

kaas Wallace and Gromit York
– York Minster & The Shambles. Uiteraard.
– Met kinderen: het vikingmuseum
– Eén van de ghost walks doen!
– Er is een zeer mooi station, één van de oudste in de UK alweer.
– Als het blijft regenen: pik een filmpje mee in het mooie City Screen Picturehouse
– Het Micklebar Gate museum zit in één van de stadspoorten en wie van geschiedenis houdt komt hier zeker aan z’n trekken.
– Vinyl & boeken: The Ink-well.

Na het eten

Fibbers voor indie gigs
– Uitgaan: de straat tussen de Micklegate Bar en Bridge Street zit vol pubs en clubs. Wij logeerden daar in de buurt en het leek wel of heel hipster York daar rondhuppelde. Hier een overzichtje op Google Maps. Voor classy clubs en cocktail/latin bars en moet je eerder in de The Quarter-buurt zijn.

Nog een mooie zonsopgang op de Noordzee later waren we weer thuis. Topcadeau :-)
Behalve Londen en York heb ik eigenlijk nog niks gezien in Engeland, maar daar zou ik graag verandering in brengen. Wat raden jullie aan?