Vlierbloesems zijn hip. Dat weet ik wel zeker, want sinds een paar jaar kan je in elke zichzelf respecterende bar -al dan niet zelfgemaakte- vlierbloesemlimonade drinken.  Wat ik dan ook graag en veel doe. En Hugo’s, een cocktail met vlierbloesemsiroop en prosecco. Voorbeeldje van in Lissabon:

Hugo cocktail Lissabon

Tel daar mijn toch wel aanzienlijke consumptie van vlierbloesemlikeur Roomer bij, en ik denk dat je mag stellen dat ik een pijler ben van de vlierbloesemeconomie. Gelukkig voor mijn bankrekening kan je ook gewoon zelf vlierbloesemsiroop maken!

Zelf vlierbloesemsiroop maken

Vlieren bloeien in juni en volgens de apotheker van vriendin A. maakt heel Gent momenteel vlierbloesemsiroop.
Het moet dus zijn dat heel Gent daar ook een recept voor heeft. Er circuleren er dan ook nogal wat. Mét citroenzuur, zonder citroenzuur. De boel laten opkoken, de boel vooral niet laten koken. 24u laten trekken, 3 volle dagen laten trekken. Zelf ging ik voor een combinatie van de methode van Mme Zsazsa en het recept van EVA (dat ik op Facebook zag passeren).

Mijn eerste zorg: waar vind ik vlierbloesems? Roomer wordt in Gent gemaakt, dus dat moét hier ergens groeien.
Ik surfte wat rond, vond een wildplukwijzer die types bomen lokaliseert op een kaart en fietste dus na het werk naar het MIAT, waar volgens de site een grote overhangende vlierstruik staat. Wie daar die avond passeerde en een meisje op de muur zag klimmen om bloemetjes uit de boom te knippen: dat was ik. Ik ontwikkelde een arendsoog voor vlierbloesems want spotte er sindsdien òveral: aan mijn werk (waar ik de volgende middagpauze dus ook met mijn schaar aan de slag ging), aan DOK, langs de snelweg, in de tuin van mijn saxofoonleraar, aan het repetitielokaal van mijn koor,… Bloesems vinden is dus echt geen probleem, ook niet in de stad. Zoek gewoon naar clustertjes witte bloemschermen:

Dan, volgende stap: er siroop van maken. Ik deed het als volgt:

 • Zet de geplukte vlierschermen onder water in een pot, met 3 in schijfjes gesneden citroenen erbij. Hoeveel schermen moeten dat precies zijn? Geen idee, gewoon genoeg. Ik denk dat ik zo’n 50 schermen had en daar 2 liter water bij deed. Zorg dat de bloemetjes dus net onder water staan zodat ze niet verkleuren, maar dat ze niet te liberaal kunnen rondzwemmen. Het water moet echt de smaak overnemen van het stuifmeel.
 • Laat je brouwsel 24u afgedekt trekken.
 • Zeef de boel eerst grof (zodat alle planten, bloemetjes en verzopen beestjes eruit zijn) en dan fijn, door een doek. Ik deed het met een keukenhanddoek want wie heeft nu die neteldoeken in huis die in veel recepten staan. Ik weet niet eens wat dat is. Bon, dat ging niet supersnel maar het werkte wel. Schenk uzelf een gin & tonic in terwijl de boel ‘doorloopt’. Dat je in beschonken toestand ook kan koken bewijst zij elke week. Zorg wel dat er geen residu meer in je aftreksel zit, het moet echt helder zijn.
 • Voeg per liter aftreksel 1250gr fijne suiker bij. Dat is enorm veel ja, maar we maken dan ook siroop.
 • Zet je vliersap-suikermengsel op het vuur en verwarm tot het net niet kookt. Roer er per liter sap 30 gr citroenzuur door (dit is optioneel en zorgt ervoor dat je siroop beter bewaart. Je kan citroenzuur kopen bij de apotheek, bij de mijne aan ’t Sluizeken kostte het €15 voor 250 gr.).
 • Je hebt al een heleboel flesjes en bokalen klaarstaan die je liefst gesteriliseerd hebt (koken in een grote pot water of met wat water 5min op volle kracht in de microgolf zetten). Giet daar de nog hete siroop in over en sluit meteen af.
 • Vervelende extra stap: je keuken volledig kuisen omdat ze onder de extreem plakkerige siroop hangt. Iets meer gestructureerde keukenpieten kunnen deze stap waarschijnlijk overslaan.
 • Klaar! Je kan nu gaan stoefen over je zelfgemaakte vlierbloesemsiroop!

Want ja, dat heb ik wel een beetje gedaan. Een paar dagen lang was ik de ultieme vlierbloesemdweper. Tijdens mijn middagpauze bloesems gaan plukken, er iedereen doen aan ruiken (aaah dat ruikt zo lekker!),… Ik denk dat mijn collega’s vreesden dat ik de hippietoer opging. Maar hey, het resultaat mag er zijn, of niet?

Terwijl ik dan toch bezig was, flanste ik ook een soort eigengemaakte Roomer in elkaar. Echt concrete info vond ik niet, dus heb ik hier nu een fles met de helft vlierbloesemsiroop en de helft gin staan, die verdomde lekker smaakt.

Wat doe je daar dan mee, met die vlierbloesemsiroop?

Je kan je siroop aanlengen met spuitwater voor een frisse limonade.
Zelf ben ik nogal fan van vlier-gin&tonic. Ik maak gewoon een gin&tonic en giet er een scheutje vliersiroop bij. Mmmm.

Of je gaat voor een heerlijke zomerse Hugo:

 • Vul een groot glas voor de helft met ijsblokjes
 • Giet er 1 deel vlierbloesemsiroop bij (30 ml)
 • Vul aan met 4 delen prosecco en 1 deel spuitwater
 • Versier met een paar takjes munt en een partje limoen

Help, ik ben te lui om vlierbloesemsiroop te maken!

Geen probleem jong. Toevallig sta ik nu zondag met Evi op de rommelmarkt in de Brabantdam (een uitbreiding van de markt in de Lange Violettestraat) en ga ik een deel van mijn voorraad verpatsen, want momenteel staat de keuken een beetje vol met flesjes. Er is ook zoiets als té enthousiast zijn, blijkbaar 🙂

Allemaal welkom morgen vanaf 9u30, ter hoogte van het Trappistenhuis!