Blankenberge moet zowat de meest onderschatte badplaats van België zijn. Ik ben alleszins nog maar zelden een Gentenaar tegengekomen die enthousiast een weekendje Blankenberge aankondigt. Maar aangezien mijn lief in Blankenberge geboren en getogen is, vertoef ik vaker in de parel aan de kust dan ik 5 jaar geleden voor mogelijk had gehouden.

En eerlijk, ik had ook maaaaassa’s vooroordelen. Voor een stuk terecht, want Blankenberge in de zomer is nog altijd een beetje Tien om te Zien:

Maar Blankenberge is òòk dit:

Tot mijn eigen verbazing ontpopte ik me tot een vurig verdediger van B-town. Ik kom daar écht graag, en dat zeg ik niet alleen omdat ik anders niet meer binnenmag bij mijn schoonmama.  Ík ben die Gentenaar die vrijdags enthousiast aankondigt dat ze een weekendje naar Blankenberge gaat.

“Naar Blánkenberge…”, antwoorden mensen, “Margiii!”.  Maar Blankenberge kan er natuurlijk zelf niet aan doen dat de halve Rijsselse banlieues er vakantie gaan vieren.
Van die mensen die in bloot bovenlijf op de trein zitten, en met trainingsbroek en al in zee gaan. Die om middernacht nog met 12 kinderen en een chihuahua de lunaparken op de dijk onveilig maken. Dat is waar, zo spoelen er in juli en augustus wel wat aan in Blankenberge.

Maar denk die even weg en je hebt een levendige, zelfs bruisende stad met een volkse sfeer, vol warme, ondernemende mensen die graag feestjes bouwen. En die Noord-Fransen zijn een attractie op zich, eigenlijk feitelijk.

Als ik dus even mag, presenteer ik jullie mijn persoonlijke Tien om te Zien (en doen) in Blankenberge!

1. Chillen in een beach bar

Nog maar sinds 3 jaar overgewaaid uit Nederland, en God weet hoe anders mijn pubertijd aan zee er had uitgezien met beach bars. Zeg nu zelf, dit moet toch niet onderdoen voor Ibiza?? 

Mijn persoonlijke favorieten zijn Sun Beach, waar Michael en Eline uitstekende cocktails maken en waar altijd een zeer relaxte vibe hangt, en Salito Beach. Al betreur ik de recente teloorgang van de traditionele badkarren, die beach bars zijn echt zalig en niet alleen in de zomer. Al van in april zitten wij daar afgeschermd van de wind heerlijk te zonnen terwijl op de dijk dik ingeduffelde wandelaars tegen de wind opboksen. 

2. De zon zien zakken in de zee (olé)

Vanop de pier, of vanop het Oosterstaketsel aan de andere kant van Blankenberge. Laat aan die laatste locatie een romantisch etentje of een pannenkoek in de aptly named Brasserie Oosterstaketsel voorafgaan. They do a great bouillabaisse!

3. Dansen, dansen!

Niemand heeft Blankenberge écht gezien als je niet een keer tot in de vroege uurtjes hebt staan shaken in de Circosia, de Lime of de Parasol. Indrinken doe je bijvoorbeeld in de Buddha Bar op de dijk of in de Riderz, en afsluiten doe je als de zon weer opkomt en bij voorkeur met een pitta van bij Zem-Zem. Neem veel wazige foto’s, bestel gin-gini’s en vergeet vooral je voorraadje Dafalgans niet.

Circosia uitgaan in Blankenberge

4. Quintessential kustsnacks

Bij Silversand krijg je ginormous Brusselse wafels voorgeschoteld, die nog heerlijk luchtig zijn ook. Voor ijsjes zweert mijn vriend bij ijs van Arlequino in de Kerkstraat, maar ik vond het logo van deze oldschool Italiaanse crèmerie op de dijk ook wel wat hebben (nog niet getest).

5. Eén van de zotte attracties uittesten

Blankenberge stopt niet bij gocarts en een standaard minigolf. Er is een snóókergolf en zelfs een glow-in-the-dark minigolf, vooral leuk na een eerste aperitiefje 🙂
Ze hebben hier een amfibieboot, en een serpentarium (aanrader voor een druilerige namiddag!).
Minstens één keer in je leven moet je een te groot bedrag verkwanselen in het casino, en als je toch wint hebben de lunaparken op de dijk genoeg attracties om je al je geld weer te ontfutselen.

Er is een gocart-autodroom aan de pier, met tankstations en alles. Het Sea Life Center heeft zeehonden, pinguins en bizarro vissen. En last but not least is Blankenberge thuishaven van de velodroom, in de volksmond ‘de zotte fietskes’ genoemd. Wie altijd al eens met een fiets met een ovalen wiel wou rijden, here’s your chance! De Lustige Velodroom gaat al sinds 1933 jaar mee -mijn papa’s oogjes beginnen altijd te blinken als hij over de fietskes vertelt- en dat is een deel van de charme.

6. Eens goed gaan eten

Blankenberge is natuurlijk geen culinaire wereldstad als Gent ofOesterput Blankenberge Antwerpen ;-), maar je zal hier alleszins niet verhongeren. Aanraders zijn de Oesterput voor kreeft en anders zoutwaterlekkers, De Tijd voor tijdloos smullen, en L’Exotique voor Thais. In de categorie simpel maar lekker en gezellig: La Hacienda voor Spaans, La Romana voor Italiaans in een lekker ouderwets maar charmant decor, Portobello Sul Mare voor Italiaans met zicht op zee, de brasserie op het oosterstaketsel dus voor 360° zicht op zee,… Brunchen kan in ’t Koetshuis, niet voor hipster-style brunch maar wel gezellig en lekker.

7. De carnavalist uithangen

Move over, Aalst, want hier kunnen ze er ook wat van. De carnavalsgroepen zamelen hun centen o.a. op de kerstmarkt in (jenever!) en dat resulteert in een stoet met veel ambiance en gefeest in februari. Mijn lief neemt er speciaal verlof voor, het zijn een beetje zijn Gentse Feesten. Dit jaar mocht Prins Carnaval Jurgen I de honneurs waarnemen.
Mijn suggestie: bemachtig een plaatsje op een van de terrassen aan de Leopoldstraat. Je zit er in de zon (want in februari kan het al eens ferm koud zijn) en je hebt een goed zicht op de stoet. Eens die gepasseerd is, kan je gewoon verderfeesten met verzameld verkleed Blankenberge.

8. De Noordzee trotseren

Het liefst zwem ik in meren, maar zeezwemmen is toch een zalig alternatief. Het allerleukste is zwemmen bij valavond! Alleen zit ik met een lief dat nog redder is geweest en voor wie het bijna fysiek onmogelijk is om het water in te gaan als de rode vlag wappert. Bodyboarden op de Noordzeegolven blijft één van de leukste bezigheden op hete zomerdagen!

Close second: kijken naar de surfers. Aan de surfclub of en het Oosterstaketsel zie je bij genoeg Beaufort gebronsde surfers het water ingaan. Die komen er niet uit voor het buiten donker is, zoals het echte zeebonken betaamt. 

9. Uitwaaien

Blankenberge is nu niet de meest ongerepte badstad van België, maar er is wel een strook mooie duinen naast de pier waar het vooral ’s winters lekker uitwaaien is. Of wandel langs het water van de pier naar het staketsel en drink op start- en eindpunt een pintje/warme chocomelk.
Met de fiets of kusttram sta je in een wip in het rustige Wenduine of zelfs De Haan. Een heel fijn tochtje gaat ook naar Zuienkerke of naar Lissewege, door de polders.

10. Een uurtje cultuur

Je zou Belgische badsteden doorgaans niet verdenken van architecturale hoogstandjes, maar Blankenberge heeft een rijk Art Nouveau en Belle Epoque-patrimonium. Een tentoonstelling daarover is te bezoeken in het Belle Epoque Centrum, maar door gewoon eens door de straten te wandelen, kom je al veel pareltjes tegen. OK, het is wat zoeken tussen de betonnen hoogbouw, het blijft de Belgische kust natuurlijk 🙂
Er is veel live muziek, in cafés en zalen, en al zal de stijl misschien niet ieders meug zijn, ambiance zal er zijn.
Ik zal bij deze maar ineens mijn liefde voor de zomerrevue in Het Witte Paard opbiechten. Ik zie jullie rologen tot hier, maar ik beleefde er een topavond en dat kan iedereen die niet vies is van een Biergarten-sfeer en top-notch revue-acts.
Festivalsfeer kan je opsnuiven op Palm Parkies (elke woensdag tijdens de zomermaanden).
In de zomer kan je op het strand een filmpje gaan checken met stokbrood, boursin en wijn. Gratis en voor niets! Dit jaar is dat op 13 augustus.

Shoppen?

De aandachtige lezer zal merken dat er niks shopperigs op mijn lijstje staat. Dat komt natuurlijk omdat ik een gloeiende rothekel heb aan shoppen, waardoor ik dat bezwaarlijk kan opnemen in mijn fijnste-dingenlijstje. Dat gezegd zijnde zitten in Blankenberge wel wat leuke winkels, vooral ketens en een paar kleinere boetiekjes. De Kerkstraat is de place to be met o.a. de Breeze Shop (Roxy, O’Neill and the like) waar ik zaterdag een nieuwe bikini nadat ik mijn vorige in Oeganda liet liggen (een vrouw in Jinja is daar hopelijk zeer gelukkig mee). Dus daarvan ben ik alvast fan. Shopaholics mogen hun tips achterlaten in de comments!

Ik zou geen problemen hebben om tot 15 favorietjes te gaan (kerstboomverbranding! zeewijding! de jachthaven!), maar you get the idea, niet?

Is Blankenberge te vergelijken met pakweg Oostduinkerke, of De Haan of Knokke? Mabijnee. Maar datzelfde geldt voor Gent, Brugge en Brussel. Het is gewoon anders.
En wie zich bij het splitsen van de trein in Brugge van wagon vergist en in Blankenberge belandt, weet nu tenminste waarheen.
Geen dank!