Nogal out of the blue heb ik onlangs een vlucht geboekt naar Ijsland. Ik sluit me eind augustus aan bij drie vrienden voor een roadtrip van 10 dagen rond het eiland.
Ég get ekki beðið !

Een paar weken geleden hielden we met ons vieren een planningsmeeting in de Backstay Bar. Concreet komt dat erop neer dat we brainstormden over een goeie hashtag voor onze reis en dat we na die avond nog altijd alles moesten regelen  😀

Maar goed, we sloegen dus in research mode en kwamen echt de vreemdste dingen tegen over Ijsland (los van het feit dat hun taal compleet en 100% onbegrijpelijk is, die gebruik maakt van weirde letters zoals ð en þ, en dat er overal heet water uit de grond spuit).
Ijsland is duidelijk het bizarro Scandinavische broertje.  Stof genoeg voor een blogpost!

Een rondvraag bij hostelgasten

Waar kan je je research beter beginnen dan bij andere reizigers? We polsten dus bij een select gezelschap van internationale travelers (OK, OK – we vroegen aan backpackers in de bar van het Backstay Hostel) wat hun eerste associatie is met het woord ‘Ijsland’. Vreemd genoeg zeiden enorm veel mensen gewoon ‘Reykjavik’ en zei niemand ‘Björk’.

Kwamen ook aan bod: walvissen, spa’s, geisers, ijsberen (?), een of andere Ijslandse voetballer wiens naam ik niet onthouden heb, vulkanen, en natuurlijk diverse variaties op ‘Eyjafjallajökull’.

Niet dat ik het zelf beter kan uitspreken, overigens. Gelukkig is Engels er geen probleem.
Om toch een beetje minder op te vallen hebben we beslist om in Ijsland te doen as the locals do, door achter elk woord een suffix als ‘ingur’, ‘-baldur’ of ‘leiki’ te plakken.
Als in:  “Where is the nearest barbaldur?”  en “That is a very impressive vulcanoleiki”.
Komt helemaal goed.

Soit, ik was verrast door de neutrale, ja zelfs saaie associaties die de backpackers maakten met Ijsland. Want als je het internet mag geloven (zo blijkt dus uit onze research), wemelt het in Ijsland van de elfen, trollen, draken en ander spannende wildlife (zoals deze vreemde tweekoppige geit in het folkmuseum).

Meer nog, Ijsland lijkt zelf op een afgrijselijk zeemonster met dringende nood aan een orthodont:

Bron: cookdandbombd.co.uk

Andere bronnen houden het braver en wijzen ons de weg naar paarden, schapen en een oversized zwarte kat:

Schermafbeelding 2015-07-08 om 21.52.55

 

Andere zaken die volgens het internet typisch Ijslands zijn:

  • Incest. Niet moeilijk met maar 300 000 inwoners waarvan familieleden dan nog eens allemaal een andere familienaam hebben. Maar Ijslanders zouden geen Ijslanders zijn als ze daar geen app voor hadden. De Íslendinga-App laat je toe om te checken of je niet op het punt staat met achterneef in de koffer te duiken. Bespaart je een boel awkward momentjes, lijkt mij. Hun -redelijk briljante- slogan is: “Bump the app before you bump in bed” 🙂
  • Ramstestikels en gefermenteerde haai als delicatesse. Pàs!
  • Gemiddelde temperatuur in juli van 11.2 ˚C
  • Pintjes die €9 kosten. Ja, we hebben de voorwaarden van Iceland Air al bekeken ivm alcohol meenemen in je bagage.

We hadden al bijna onze vlucht geannuleerd.
Maar niet echt natuurlijk, want we vonden ook dit:

Check Eveliens Pinterest-board voor meer Ijsland-moois!

What else?

Bovenop dat natuurschoon schijnen de Ijslanders ook bekend te staan om hun droge humor. De politie van Reykjavik bijvoorbeeld heeft een gewoon hilarische Instagram-account. Of wat dacht je van deze foto, met als bijschrift “Note for next Valentines day, “no, you can’t borrow my handcuffs.” ? 😀 Ik zie het onze flikken nog niet meteen doen.

@Lögreglan instagram politie reyjavik

Nog een laatste weird weetje over Ijsland: op het hele eiland zijn er 6 gevangenissen, met samen 121 plaatsen. Conclusie: Ijslanders zijn ofwel zeer braaf, ofwel gooien ze delinquenten gewoon in een vulkanisch meer ofzo, that should take care of things.

En hebben jullie ook effectief iets geregeld?

Welllll…het heeft even geduurd tot onze research resulteerde in een deliverable (oeps, work lingo). Een vlucht hadden we al, en sinds kort ook een 4×4 huurauto (succes!!). Al de rest moet nog geregeld worden. Al hebben we wel al een superdeluxe gedeelde Google Map met layers per persoon enzo, dus dat is al iets!

MAAR DUS!
Wie vrienden of kennissen in Ijsland heeft met een propere vloer ter beschikking, mag al zijn coördinaten spuien in de comments. Of bezocht je zelf Ijsland al en zijn er dingen die we zéker moeten doen of die net de moeite niet waard zijn? Tips voor car rental deals? Sharing is caring!