Zelf op reis gaan is natuurlijk het summum. Maar als ik dan toch thuis ben, vind ik het wel leuk om met andere reizigers rond te hangen. Er is een reden dat ik zo vaak in de Backstay Hostelbar te vinden ben, of dat ik destijds meter van Erasmusstudenten was.

Vroeger, toen ik meer tijd had en een logeerbed,  kreeg ik dikwijls Couchsurfers over de vloer en dat was altijd genieten. België zien door de ogen van een bezoeker, reisverhalen uitwisselen, samen koken, tot in de vroege uurtjes babbelen over de verschillen tussen onze landen, over politiek, of gewoon over onszelf.  Bij gebrek aan tijd en aan een deftige logeerplek ontvang ik nu jammer genoeg geen Couchsurfers meer.

Ik was dus geen klein beetje enthousiast toen me gevraagd werd of ik een avond met Dandan op stap wou. Zhao Dandan is een Chinese studente die een maand lang rondtoert in Antwerpen (en daarover blogt, Facebookt, Instagramt en tweet) om alle zomerse activiteiten in de provincie te ontdekken.
dandan Dandan logo

Ik pluisde Dandans programma uit en kreeg prompt een aanval van FOMO. Dat vlotkamperen bijvoorbeeld, oehhh of paalkamperen! Lijkt me zalig. Anders leek een avondje cinema in het bos me ook wel de max. En hier staat ook een leuk verslagje van het hindernissenparcours. Uiteindelijk werd het een optreden van John Butler Trio in het Rivierenhof in Deurne.

Ik was daar al eens eerder geweest voor een schitterend concert van de Broken Circle Breakdown Band, en was toen aangenaam verrast door de setting. Een arenavormige tribune in open lucht en overal sfeerlichtjes. Ideaal voor kleine concerthangertjes als mezelf, en de perfecte backdrop voor een sfeervolle muzikale avond.

Storm is coming…

Veel tijd om te bonden kregen Dandan en ik jammergenoeg niet, en dat was allemaal de schuld van een slechtgezind weersysteem. Terwijl wij, in afwachting van Dandan en haar gastgezin, een fris pintje aan het nuttigen waren op een terras in het park, stak plots de wind op. De lucht werd aardedonker, de regen viel met bakken uit de lucht en…tja ik moet het jullie niet vertellen, jullie zaten er ook allemaal in (dat leid ik af uit de vele Facebook-posts en tweets, hashtag storm van de eeuw).

Nu zal Dandan in China misschien gewend zijn aan de occasionele typhoon, maar ik vermoed dat ze dan wegblijft van openluchtconcerten. Aangezien er genoeg water uit de lucht viel om een Olympisch zwembad in een recordtijd te vullen, zat Dandan gevangen in de auto, terwijl wij schuilden in het Rivierenhof-kasteel. Even vreesde ik dat de boel zou afgeblazen worden.

Regen trotseren voor een prachtconcert

Gelukkig nam de zondvloed af en konden we na een uurtje toch afspreken in het concerttheater. In de aanhoudende regen, mind you, maar de afgebroken takken dreigden tenminste niet meer tegen ons hoofd aan te waaien. (Een concert bijwonen met een hoofdwonde is ook maar niets)

Het John Butler Trio is (ik citeer even van Wikipedia) een “Australische eclectic roots jam band”. John Butler is zelf begonnen als straatmuzikant in Fremantle in West-Australië en dat maakt hem per definitie sympathiek. Het Trio staat garant voor een avondje genieten van rock met bluegrass-invloeden. Dat is mijn eigen, amateuristische analyse, ik ben natuurlijk geen muziekjournalist 🙂

Als je dacht dat mensen zich zouden laten afschrikken door de 10 cm water waar je moest door waden om je te verplaatsen, dan ben je mis. De arena zat barstensvol enthousiaste fans, weliswaar gewapend met regenponcho’s en paraplu’s. John opende het concert dan ook met “You’re all heroes, just for being here!”

 

Het concert was steengoed en de regen en continue bliksemschichten zorgden voor een speciaal sfeertje. Mijn applaus klonk misschien meer als het geflap van een dement zeehondje, zo met doorweekte regenjas aan, maar ’t is het gebaar dat telt of niet?

Alleszins het eerste concert waarvan ik terugkeer met van die gerimpelde watervingertjes  🙂