Ik hou van Gent, I really do. Gent is de max.

Maar af en toe is Gent te klein. Dan wil ik ergens naartoe waar ik op elke straathoek nieuwe pleintjes, onontdekte cafeetjes en restaurantjes en verrassende gebouwen vind. Ergens waar je dat zalige citytripgevoel krijgt, zonder daarvoor ver van huis te zijn.

Dus trok ik vorig weekend met m’n papa naar Antwerpen. We gingen er een dagje zomerbar-hoppen. Je hoort daarover vertellen, je ziet de Instagrams, je leest de “10 zomerse places to be in Antwerpen” clickbait-artikels op hln.be en je denkt: ‘verdomme, ik moet écht vaker in Antwerpen komen!’

Dus ging het zondagse plan als volgt: Cargo Bar in Park Spoor Noord. Fietsje huren en dan een toertje Zomerbar – Jardim – Bar Paniek. Bij valavond afsluiten aan Summer Josephine’s onderweg terug naar Gent.

Alleen zijn mijn papa en ik niet zo van die mensen die plannen volgen. Wij volgen onze neus en worden belachelijk enthousiast over dingen die we onderweg tegenkomen, waardoor we daar dan uren blijven plakken. Zo ook zondag: we parkeerden toevallig vlakbij de Badboot en ik besloot ter plekke dat we daar Moesten. In. Zwemmen. Ook al was de lucht boven de Schelde intussen dreigend zwart geworden. Ik bedoel: een drijvend zwembad op een boot in de oude haven! And so it happened en het was het beste zwempje sinds de Provence. (sorry Noordzee!)

Aangezien dat zwemmen gepaard ging met zwemgerief kopen (ja wie neemt er nu zijn zwemgerief mee op zomerbar-tour) en opdrogen aan de lucht (want wie neemt er nu…inderdaad), waren we na afloop al meteen halverwege de namiddag. We negeerden onze rammelende maag en het feit dat je op de Badboot mosselen kan eten, en gingen Bar Paniek checken. Dat ligt rechtover de Badboot en is een DOK-achtig café dat er heel cool uitzag maar waar die namiddag geen kat te zien was, toch vreemd voor een niet zo zonnige maar wel warme zondagnamiddag.

Bar Paniek camion

Dan maar richting Jardim, waar we stomweg voorbijwandelden (een goed verstopte zomerbar, zou ik zeggen – edit: ik ontdek nu dat de bar begin augustus sloot) waardoor we dan maar ineens naar de Zomerbar trokken.
Spoiler: de Zomerbar is de max! Sowieso heeft elke plek met lampjessnoeren, petanquebanen en lekker eten mijn aandacht, maar gooi daar nog een outdoor bibliotheek bij en hangmatten om in te liggen lezen en ik ben verkocht. Interessant detail: de boeken in de openluchtbib staan gerangschikt op de naam van het hoofdpersonage. Vind zo eens iets terug, maar wel ideaal voor lectuurserendipiteiten!

Aangezien het intussen beginnen druppelen was, installeerden we ons met een boek en een bord lekkers onder een van de tenten, waar we een uur zaten te lezen met een leuk muziekje en het getokkel van de regen op het zeil als backtrack. Ik las ongegeneerd een volledig boek uit van De bende van de Witte Roos, in het begin van de jaren ’90 een van mijn favoriete boeken (ik was van alle Zwijnaardse kinderen ongetwijfeld de grootste fan van Kalle Blomkwist, privé-detective).

En dan was het plots half 5 en weken we van het plan af, om te gaan aperitieven en eten met familie. Mijn neef nam ons mee naar het terras van Varelli, een supersympathiek Grieks mezzerestaurantje. We deelden mezze die duizend keer lekkerder was dan wat ik van Griekse restaurants gewend ben, en keken naar de prachtige zonsondergang aan de Scheldekaai. Die was zo mooi dat ik een foto vergat te trekken. Het is voor zo’n zonsondergangen dat het woord ‘zuurstokroze’ uitgevonden is.

De rest van mijn zomerbartour zal dus voor een andere keer zijn. Park Spoor Noord en vooral het supergezellig uitziende Summer Josephine’s wil ik graag nog checken voor ik naar Ijsland vertrek, want daarna is het alweer gedaan met alle zomerpret (WEEN!).

Onze zeer beperkte pub zomerbar-crawl was alleszins zwaar de moeite. Het is altijd leuk om zulke geweldige plekjes te ontdekken in eigen land!

I love you, zomer-Antwerpen!
(Hoewel negenduust natuurlijk altijd mijn nummer 1 blijft 😉 )

PS: een volledig overzicht van Antwerpse zomerbars vind je hier. Al zal ik toch een paar zomers nodig hebben om die vanuit Gent allemaal uit te testen!