Het was december en de traditie wil dat Nicky en ik dan op winters weekend gaan! (Drie jaar is ook al een traditie, toch?) Eerder passeerden Keulen en Riga de revue, en ik moest dat eerste jaar bekennen dat ik die Duitse kerstmarkten echt super gemutlich vind, jawohl.
Mensen die mij kennen weten dat ik een sucker ben voor gezelligheid, dus met pleinen vol kerstlichtjes, kerstmuziek en lekker eten en drinken straf je mij niet.

Tussendoor kan je ook lachen met de gedrochten van handgemaakte geschenkjes die in sommige kraampjes uitgestald staan. (Serieus, wat is dat eigenlijk op kerstmarkten? Waarom zou ik daar plots een olijfhouten soeplepel met glitters willen kopen?)

Dus, disclaimer: ik ben zeker dat er allerlei cultureel verantwoords te beleven valt in Düsseldorf, maar deze twee dagen was het Christmas kitsch all the way! We logeerden voor de gelegenheid (Nicky verjaart ook begin december) in een hotel in de Esprit-arena, thuis van voetabalclub Fortuna Düsseldorf. Vanuit de lobby en het restaurant heb je zicht op het stadion en dat bleek een hit bij mijn mister en zijn twee voetballiefhebbende kameraden.

Hoe kneuteriger, hoe beter

Noem mij nu conservatief maar ik vind: een kerstmarkt moet vooral niét hip zijn. None of that loungy nonsense, please. Of blauwe lichtjes en doorzichtige ‘kristallen’ kraampjes. En een VIP-tent. Ugh.

Een reuzenrad is misschien de enige concessie die ik daarop wil doen. Op voorwaarde dat het gezellig verlicht is, dus niet zoals die schreeuwerige Veuve Clicquot-lichtbak op de Korenmarkt in Gent.
Voor mij graag houten kraampjes, met dennentakken op het dak, en kerstliedjes all around. Een koortje dat christmas carols zingt op een met fakkels verlichte straathoek. Warme chocomelk met rum, en lichtjes in de bomen. The full Disney experience, als het ware. En blijkt nu dat Düsseldorf daar wel kaas van gegeten heeft! (Of liever Bratwurst)

Waar moet je zijn voor de holiday cheer?

Er zijn 6 kerstmarkten in Düsseldorf, allemaal op wandelafstand van elkaar en met een eigen karakter. Je kan een plannetje vragen in je hotel of bij de dienst toerisme, of je kan de mensenstroom en de geur van braadworsten volgen!dusseldorf kerstmarkt plattegrond

Zelf vond ik de markt aan het Heinrich Heineplein het gezelligst, met o.a. een feeëriek verlichte kiosk. In de Flinger StraBe zitten de kraampjes in nagebouwde traditionele Düsseldorfer huisjes, heel mooi en gezellig. Ook de Marktplatz ziet er heel sprookjesachtig uit. Voor 7 euro de man kan je daar ook een rondje op het reuzenrad doen.

De kerstsfeer beperkt zich niet tot de kerstmarkten: de hele stad baadt in een gloed van kerstlichtjes en die typisch Duitse Weihnachts-parafernalia.

Een beetje een bummer: om 21u (20u op weekdagen) trekt de stad de stekker eruit: gedaan met de pret! Een beetje vreemd, het is toch net laatavondglühwein die het zo leuk maakt? En zeggen dat er in Gent een hele heisa aan de gang is omdat de kerstmarkt op politiebevel een uurtje vroeger moet sluiten, waardoor die al om middernacht sluit in plaats van 1u.

Ook aanwezig op de Düsseldorfse kerstmarkten – onvermijdelijk, zo dicht bij de Nederlandse grens- hordes en hordes Hollanders. Letterlijk busladingen vol. Nochtans ben ik een fan van tripjes naar Nederland, maar Nederlanders in het buitenland: laat maar zo. Geldt ook voor Belgen eigenlijk. Maar goed, voor de gelegenheid zette ik mijn roloog-knop af en focuste ik op de KERSTLICHTJES!! KERSTLICHTJES OVERAL!
En kerstmarkt food, laat ons dat vooral niet vergeten!

Wat voor lekkers kan je scoren op die kerstmarkten?

Reibekuchen: gefrituurde aardappelkoekjes met appelmoes. Je kan er ook met knoflook krijgen of met iets dat Rübenkraut noemt (volgens Google ‘bietenkruid’?) Eerlijk gezegd klonk het lekkerder dan het was, maar ideaal om te delen met een paar man want je krijg drie of vier uit de kluiten gewassen koeken.

Kerstkoeken (soort keiharde speculoos) in allerlei kitscherige vormen en versierd met zoetsappige teksten in pastelkleurtjes.

Heisser Hugo’s: jawel, diezelfde Hugo’s als die waarover ik eerder al een boom opzette, maar dan de kerstmarktvariant. Witte glühwein dus met vlierbloesemsiroop (hoe je dat maakt lees je dus via de link), citroen en munt.

-En uiteraard WURST! Bratwurst, Krakauer wurst en mijn favorietje: Currywurst, in stukjes gesneden braadworst met curryketchup en currypoeder. De worsten worden geserveerd in een belachelijk minuscuul broodje dat kennelijk puur als handvat dient.

– Niet op de kerstmarkt maar voor mij wel ‘typisch Duits’:  heerlijk brunchen voor weinig geld. Dat deden wij bij Beethoven in de buurt Flingern, absoluut de moeite. In diezelfde buurt kan je bijvoorbeeld ook in Café Hüftgold of Oma Erika terecht.
Daarna ging ik op regime tot kerstavond, want amai.

Hipsterwijk in Düsseldorf: Flingern

Omdat twee dagen kerstmarkten misschien wat overkill is, verkenden we dus ook de wijk Flingern een beetje. Totaal onvoorbereid en dus op goed geluk, maar we botsten  op behoorlijk wat leuke winkeltjes, cafeetjes en koffiehuisjes, brunchadresjes, streetart en cinema’s.

Ik lees nu dat Flingern omschreven wordt als het Prenzlauerberg van Düsseldorf…zo ver zou ik nu niet gaan. We hebben alleszins geen stok nodig gehad om de hipsters van ons af te slaan. Maar een leuke upcoming wijk is het zeker. En net als in Berlijn houden ze er niet van toeristen.

Welcome to Flingern now go home
Ze doen er trouwens ook aan Weihnachtschopping, dit kaartje is een goed begin voor leuke straatjes en winkeltjes:                      flingern weihnachtsshopping

De studentenbuurt Bilk schijnt ook een goeie coté te zijn, maar zo ver zijn wij niet geraakt.

Een laatste tip: vermijd de Ratinger Straße aka de ‘langste bar ter wereld’ ten allen koste. Zogezegd een pub crawl from heaven, in werkelijkheid een straat met al die dronken vrijgezellenfeestjes die je net probeerde te vermijden. Ben je op vrijgezellenweekend? Then eat your heart out!

Last bot not least: Düsseldorf had dit. Je ziet het goed: een pony. Uit Lego.
Düsseldorf kan niets meer verkeerd doen.
Pony uit lego

Praktisch

De kerstmarkten in Düsseldorf zijn tot en met 23 december elke dag open tussen 11u en 20u. Op vrijdag en zaterdag sluiten de markten ‘pas’ om 21u.

Wie extra tips heeft voor Düsseldorf of voor dé niet-te-missen kerstmarkt: laat die gerust achter in de comments!