Jaren geleden, toen de dieren nog spraken, deed ik af en toe freelancewerk voor Wintersportgids. Ik schreef artikels over skigebieden en het grootste voordeel daarvan was dat ik op heel wat verschillende plaatsen de sneeuw mocht gaan verkennen. Klassiekers Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland, maar ook landen waar ik zelf niet zou gaan skiën zijn, zoals Zweden en Tsjechië.

Maar in België gaan skiën? Dat was er nog nooit van gekomen. Dat België klimatologisch en geografisch gezien het kleine achterlijke broertje is van de skiparadijzen, heeft daar natuurlijk mee te maken. De gemiddelde sneeuwval per jaar is verwaarloosbaar en onze Ardennen zijn maar armzalige molshopen in vergelijking met the real thing.

Maar zaterdag kriebelde het toch té erg. Er staat dit jaar (nog?) geen skireisje op het programma, en de weerman beloofde ideale condities. We trommelden dus wat vrienden op, zetten de wekker om 7u en vertrokken richting Ovifat in de Hoge Venen. Toch een dikke 2,5u rijden, maar de zonsopgang boven Brussel en de sneeuw in de bermen beloofden veel goeds.

Ski Alpin

IMG_6581We dachten tegen 11u30 op de pistes te staan, maar dat was buiten de andere dagjesmensen en de charmant amateuristische skiverhuur gerekend. We huurden de onze in een soort scoutslokaal aan de parking die 300 meter van de pistes ligt. Die mensen kunnen misschien één of twee weekends per jaar hun winkel opendoen, dus alle begrip dat ze niet investeren in een groter lokaal (nu kan er ongeveer 5 man tegelijk binnen). Maar een uur staan aanschuiven is toch wat zonde van de tijd, dus wie zo’n box voor op de auto heeft zou ik zeker aanraden om in de thuisstad ski’s te huren zodat je daar al geen tijd mee verliest. Gelukkig stond de muziek op en konden we ons al een beetje amuseren met de sneeuw! Ahja wat die ski’s betreft: naar meer dan je schoenmaat wordt niet gekeken. Je krijgt gewoon wat er is 🙂 Kromme stokken met lederen (!) polsbandjes incluis. Anderzijds: ’t is niet dat je hier de slalom in Sölden gaat doen.

Enfin, no sweat, we schoven nog eens aan om een 18-beurtenkaart voor de lift te kopen, en dan waren we eindelijk klaar om de pistes (1 groene, 1 blauwe en 1 rode) te tackelen!  En de Belgische Ardennen zijn natuurlijk geen Alpengebied, maar ik was toch aangenaam verrast. Vooral de rode was écht een rode piste, geen halfbakken boerenhellingske. Maar ook de blauwe was echt plezant om vanaf te sjezen, zeker omdat we ook twee vrienden meehadden die al 12 jaar niet meer op de latten gestaan hadden. De sneeuw was goed, de zon scheen, we had a blast!

20 omlaag, 20 omhoog

Enige minpunt waren de rijen aan de pannenkoekenliftjes. Tja: zondagse sneeuw trekt in België Vlamingen aan als vliegen op ne stront natuurlijk. We hadden genoeg tijd om een uitgebreide analyse te doen van de accenten om ons heen. Besluit: Ovifat werd die dag bevolkt door Gentenaren, Limburgers en Hollanders.
20 seconden naar beneden skiën, 20 minuten wachten om weer naar boven te kunnen. Met als gevolg dat we op één namiddag maar 7 beurten van onze kaart konden gebruiken (die worden trouwens met een manuele kaartjesknipper geknipt, voor de retroliefhebbers ;)).
Achteraf ontdekten we dat je een kaart ook kan delen, wat zeker voordeliger was geweest.
Wie nog 2 meer dan halfvolle kaarten wil overnemen: holla!

Jenever en everzwijnragout

Na een warme chocomelk in het cafetaria bovenaan de piste (iets gezelliger mag wel jongens!) gingen we als één van de laatsten onze ski’s terugbrengen. We werden warm onthaald door de mensen daar, die al aan de pintjes zaten, en kregen zelfs elk een glaasje jenever toegestopt. Buiten stond een DJ van jetje te geven voor de 5 man die nog even bleef plakken zo op een zondagavond. Wij sloten af bjj restaurant Five Points in Waimes voor heerlijke Luikse balletjes en everzwijnragout.

Conclusie? Wat mij betreft zeker voor herhaling vastbaar! Ik was aangenaam verrast, en het sneeuwlandschap moest niet onderdoen voor de Vogezen. Maar als je in de week kan gaan: doen!

Praktisch

Ovifat ligt op 211 km van Gent. Met een beetje chance ben je er op 2:20u.

Kosten:

  • Parking: €4 per auto
  • Huur ski’s: €10 per persoon
  • Ingang skigebied: €2 per persoon
  • 18-beurtenkaart: €12. Je kan de kaart met meerdere mensen delen!

Meer praktische info (waar parkeren, hoeveel sneeuw ligt er,…) vind je online, oa op deze site.

Nog iemand gaan skiën de voorbije week? Zijn er andere gebieden waar ik moet van weten?