Vorig weekend maakten we eindelijk nog eens tijd voor een mini-vakantie –  lees: een weekendje weg. We trokken, op uitnodiging van onze lieve vriendjes met een groepje van 6 naar het Groothertogdom Luxemburg. Een hele mondvol voor zo’n klein landje.

Dingen die ik geleerd heb:

  • iedereen in Luxemburg heet Schumacher
  • Luxemburgers zijn zot van crépi muren aan hun huizen, in alle kleuren van de regenboog
  • Algen ≠ mos
  • Dé coolste bar van Luxemburg bevindt zich in Dudelange
  • Luxemburgs klinkt als het bastaardkind van Duits, Frans en Gibberish

(Bewijs van die crépi (check die Harley!)

IMG_5946

De meest bekende streek in Luxemburg is die van Petite Suisse en Echternach, maar wij trokken naar Mondorf-les-Bains, een uurtje daarvandaan. Wat valt daar te doen, zeg je? Ewel ik ga het u vertellen.

Sauna in de zon

Zaterdag stond de zon stralend aan een staalblauwe hemel. Na het ontbijt was dus uiteraard het eerste wat we deden…naar de wellness gaan. Voor alles een eerste keer hé 🙂  Onze gastheer en -vrouw hadden namelijk nog een bon voor het Domaine Thermal. Zonde van het mooie weer was het allerminst, want de faciliteiten liggen er verspreid op een groot domein met park, waardoor we vanuit één van de buitenbaden naar de vogeltjes lagen luisteren. De sauna’s zitten in houten chaletjes op verschillende niveautjes in het park, en sommige hebben zelfs ramen, zodat ik dus op zaterdagochtend ìn de berkenhouten sauna ìn de zon zat. Bliss.

Domaine Thermal Mondorf-les-Bains Ik ben op saunavlak geen grote complexen gewend, aangezien ik altijd om de hoek naar Aqua Azul ga in het Patershol. Voor wie Aqua Azul  niet kent: het is een kleinschalige, supergezellige sauna in een mooi art décopand, zonder grote zwembaden of buitenbaden. Ik ga er supergraag op een koude winteravond, maar op een zonnige dag als zaterdag was het Domaine Thermal absoluut de betere keuze. Met een tintelende huid en berehonger kwamen we er buiten, om op het terras van ons appartement een heerlijke lunch met mozarella en tomaat te verorberen. Met de snoet in de zon, zalig.

Het park waarin het Domaine Thermal zit is trouwens ook een wandeling waard. Met een orangerie en alles.

Pasta, altijd pasta

Pasta sicilienne Dolce VitaDe lekkerste pasta sinds Il Cortile vonden we bij Dolce Vita in Mondorf-les-Bains: linguine à la sicilienne, een pasta a la norma met aubergine, kerstomaatjes en mozarella. Ik weet niet of het ligt aan het feit dat ik aan het Weightwatchen ben maar dat heeft mij zò hard gesmaakt dat we er ’s anderendaags gewoon opnieuw gaan eten zijn. Dan ging ik voor de saltimbocca want mmm salie, maar eerlijk? Mijn saltimbocca is beter 😉

 

 

Toptip: zalige cocktailbar

Hippe bars in Luxemburg? Het internet hielp me niet zoveel verder. Zo blijkt nog maar eens dat Google niet alles weet en Niklas wel, want die leidde ons naar de Vagabond Barrr in Dudelange: zondags brunchadresje by day, cozy cocktail bar by night.
(Foto’s: Evi Desender)


Niklas & Elien hadden Filoo, de eigenaar van de Vagabond, die week leren kennen bij The Drifter in Gent, en we werden dus met meer dan open armen ontvangen. Een welkomst’shotje’ zoals hij het zelf noemde, bleek een mini-cocktail met appel en kaneel. Liquid apple pie!! Nicky doet nog altijd van alcoholvrije maand en legde heel wat karakter aan de dag door zijn shotje aan iemand anders te geven (respect!).
Een kaart is er niet in de Vagabond Barrr, maar Filoo, Eric en Ludo polsen naar je voorkeuren en mengen je dan een cocktail op maat. Elien en ik gingen voor een rosemary smash, Nicky voor een tiki-mocktail (in een Drifter-tiki mug!) en de rest van het gezelschap voor de cocktail van de dag, iets met cointreau en hibiscus.

Oh ja vergis je niet: voor de cocktailbar moet je de trap op; beneden zit een gewone bar die ook wel gezellig was, maar wij waren toch zwaar fan van de inrichting boven!

Praktisch: Vagabond Barrr, 1 Rue de la Libération, Dudelange, Luxembourg

Promenade

Natuurlijk moest er ook gewandeld worden, het is tenslotte Luxemburg. In de buurt van Mondorf vind je geen grote rotspartijen zoals in Klein Zwitserland, maar we werden toch op een paar mooie vergezichten getrakteerd. Vooral de wijngaarden rond Remich waren de moeite waard. (Remich zelf was dat écht niet 😉 )  In de lente/zomer of zelfs herfst moet het hier prachtig zijn.
Ahja en wie zich afvraagt wat dat nu was van die algen: ik gleed fenomenaal uit over een plas met mos, echt languit op m’n rug, en stak het dan pertinent op ‘die algen’. De emergency chocolate die ik voor “IK HEB NU!!! CHOCOLAT NODIG”-momenten in mn jaszak bewaar, blijft eenzaam achter in Luxemburg 🙁

 

English breakfastPS 1: Alle afgewandelde calorieën werden er vakkundig bijgegeten met een zalige English breakfast

PS 2: Alle mooie foto’s bij dit stuk zijn aan Evi te danken!
De foto’s die er gewoner uitzien en/of op hun kop staan (echt, wat is dat met WordPress en iPhonefoto’s!) zijn van mijn eigen hand  🙂