Ik was nog geen klein beetje enthousiast om Reykjavik met eigen ogen te zien. IJsland is zodanig populair de laatste jaren, en Reykjavik zou gelden als hipster capital van Europa, nay, THE WORLD!
Ik zei het eerder al, die reputatie zou wel eens kunnen kloppen als je bedenkt dat Reykjavik maar even groot is als Gent. Ik had voor onze tweedaagse in de hoofdstad dus wel wat leuke adresjes opgezocht, en die vielen niet tegen. Ik deel mijn favoriete plekjes hier met jullie!

Eten

  • Hverfisgata 12: iets moeilijker te vinden restaurantje (wegens té cool voor een uithangbord) met een eigenzinnig interieur en ditto menukaart. Lekkere cocktails, aan een betaalbare 1400 ISK (zo’n €9,4, dat betaal je in België ook). Ik ging voor de Björk the Queen cocktail en de pizza met peer, pulled park en mierikswortel (een combo waarvan alle Italiaanse mamma’s zich omdraaien in hun graf). Maar mmm was mij dat een schot in de roos! Nuja, als er pulled pork op het menu staat is het voor mij eigenlijk al beslist. Het koppel dat elkaar aan de tafel achter ons schaamteloos aan het aflebberen was namen we er maar bij.

 

  • K-Bar: California-Koreaanse fusion met een gezellig en warm interieur. Tegen de tijd dat ons eten er was, hadden we bijna de IJslandse boeken in het wandrek opgevreten, MAAR mijn salad wraps met varkensvlees en kimchi waren wel extreem lekker. Wanneer opent het eerste Koreaans restaurant in Gent?
  • Laundromat Café: de IJslandse Wasbar. In de kelder kan je je vuile onderbroekjes in de was gooien, maar boven huist een heerlijk kleurrijke plek. Je kan er terecht voor zowel ontbijt, lunch of brunch als avondeten, en tussendoor is het een goeie plek om te stoppen voor koffie. Een bezoek waard voor het leuke interieur alleen al (op kleur gesorteerde boekenkasten! oude landkaarten!) , maar ook het eten was er zeer te pruimen.
  • KEX Bar: en natuurlijk serveert het restaurant van ons KEX hostel ook trendgevoelige bordjes. Denk: gelakte lamsbout met dragonmosterd, of groentenchips met komijnmayonaise. Hier mag je je innerlijke Scandinavische hipster helemaal loslaten!

Tijdens dit bezoek niet geraakt maar stond wel op mijn lijstje: Matur og Drykkur, vlakbij het Saga museum. Een higher-end restaurant maar blijkbaar echt de moeite en het interieur mag er ook zijn!

Drinken

Voor koffie vond ik Reykjavik Roasters een leuk adresje. Strak en industrieel. Babalù is een meer hippie-achtig koffie-adresje, met breisels en kruisjessteekschilderijen aan de kleurrijke muren. Met lekkere cookies en een Trivial Pursuitspel waarvan de vragen zo moeilijk waren dat we onze eigen vragen begonnen uitvinden.

Veel alcohol hebben we in Reykjavik niet geconsumeerd. De prijs heeft daar zeker mee te maken, maar het is ook zo dat de meeste restaurantjes gewoon ’s avonds voortdoen als bar. Omdat we er in de week waren, was daar eigenlijk niet zo veel sfeer. Dat zal in het weekend wel anders zijn. Ik kan wel Loftið aanraden voor cocktails, Kaffibarinn voor een gezellig Viking-biertje, en Kiki’s voor een danspasje met mensen van alle amoureus slag.

Leuk om weten in een duur land als IJsland: in de meeste restaurants kan je gratis kraantjeswater krijgen, en dikwijls staat het ook al klaar in kannen op de toog. In het Laundromat Café kon je zelfs kiezen uit twee infused waters (framboos/citrus) voor de mooie prijs van 0 ISK.

Gratis water, met of zonder smaakje

Gratis water, met of zonder smaakje

Bezoeken

Het centrum van Reykjavik is echt mini, dus je kan gerust alles eens afwandelen, ook al heb je maar een dag. Ideaal voor mensen met FOMO (yep, I’m one of them!).
Langs de hoofdstraat Laugavegur staan toffe kleine winkeltjes zij aan zij met leuke cafeetjes en restaurantjes. Heel gezellig maar verwacht er ook niet té veel van, het blijft klein Reykjavik, geen miljoenenstad.
De havenbuurt lag er tijdens ons bezoek wat troosteloos bij in de regen en veel was gesloten, maar op een zonnige dag moet het er zalig toeven zijn.
Toen we langs de universiteit liepen, was daar net een soort studentendoop aan de gang. Blijkbaar een oude traditie die busadagur heet en die voorschrijft dat alle eerstejaars in toga (bij 5°C!) en met spookachtige gezichten rondlopen en mekaar in de lucht gooien. Leuk, zo wat couleur locale!


Gewoon kriskras wat door Reykjavik lopen is gewoon ook plezant en levert toffe beelden op van kleurrijke huisjes en opvallend veel kappers 🙂

  • Eén van mijn persoonlijke hoogtepunten was het Harpa concertgebouw, één van de mooiste concertgebouwen die ik ooit zag. Het staat er nog maar sinds 2011 maar is absoluut één van de grote eye catchers van Reykjavik. Uren kan je rond en in het gebouw rondlopen en de geometrische glazen wanden uit verschillende hoeken bewonderen. Die avond werd Il barbiere di Seviglia er opgevoerd, moet fantastisch zijn om dat daar mee te maken! Helaas, pokkeduur én volzet.
  • De Hallgrímskirkja-kerk werd pas in 1986 voltooid en is een IJslands icoon. Dat is te zien aan de vele bezoekers die vanop het plein allemaal dezelfde foto staan te maken (ik ook, ahja)
    De architect liet zich inspireren door de basaltkliffen die je bij IJslandse watervallen zoals de Svartifoss aantreft. Je kan betalen voor een torenbezoek, met bijbehorend zicht over de gekleurde daken van Reykjavik. Jammer genoeg hing er lage mist tijdens ons bezoek, maar het live orgelspel ging wel right to the feels.

Het Tjörnin-meer hebben we helaas ook geskipt wegens té slecht weer maar lijkt me ook een leuk zijsprongetje op een drogere dag!

Lezen

Ik las voorafgaand aan onze reis Het laatste concert van Nicola Lecca, een roman met een speciaal sfeertje die zich deels afspeelt in Reykjavik. Om dan ter plaatse locaties te herkennen en als een gek foto’s te maken van verder compleet onbeduidende gebouwen.

Stopover in IJsland

Ook zin om Reykjavik te zien? Je kan tegenwoordig heel makkelijk een stop-over doen in IJsland onderweg naar een bestemming in bv. de US. of Canada. Dat kan bijvoorbeeld met IcelandAir. Een USA-roadtrip met een paar dagen ongetemd IJsland eraan vastgeplakt…YOLO nietwaar 😉