Een paar weken geleden kreeg ik een mailtje in de bus van de mensen van het Cube Hostel in Leuven: of ik zin had om Leuven-city eens te komen verkennen, en het hostel daarvoor als pied-à-terre te gebruiken?

En of ik daar zin in had!

Om te beginnen paste dat volledig in mijn voornemen om mijn eigen land beter te leren kennen. We hebben geen bergketens, miiljoenensteden of exotische stranden, maar blind zijn voor Belgiës mooie plekjes is gewoon zonde.

Ten tweede ben ik net te laat geboren om tijdens mijn soloreizen de evolutie van basic jeugdherbergen naar flashpacker hostels mee te maken. Hoewel die kale kamers met hospitaalbedden, Spartaanse zitruimtes en eenzame hostel-PC (waarvoor je anderhalf uur moest aanschuiven om dan aan 8 kb/seconde een mailtje uit België te kunnen downloaden) absoluut hun charmes hadden, vind ik het tijdens recente tripjes dus wel leuk om die nieuwe, fancy hostels te checken.

Op de website wordt het hostel omschreven als een ‘boutique style hostel’ met een vintage feel. Hieronder mijn wedervaren.

Dag 1: hostel crush

16u30
De bus van aan het station stopt recht voor de deur (da’s al handig!). Kriebels in m’n buik, want ik ben officieel op citytrip!
Ik check in aan de de receptie, die bestaat uit een hoop kunstig gestapelde valiezen. Instant hostel crush.
Je zou voor minder:

cube hoste Cube hostel receptie met cinemastoeltjes Cube hostel piano

Foto: Dieter Vyvey, via cubehostel.be

Foto: Dieter Vyvey, via cubehostel.be

Ik krijg een bed toegewezen in een slaapzaal met 4 bedden (€26 per bed) en snuffel rond in de gang. Dit doet me glimlachen:
Leuven hostel graffiti

17u
Ik zet mijn ontdekkingstocht verder en ben blij dat ik deze leukerds nu door het raam van de gang spot, en niet als ik ’s nachts slaapdronken naar het toilet wandel.

Niemand vindt het leuk om midden in de nacht wakkergegild te worden door een easily scared thirty-something. In de gang wel meer van die mooie tekeningen op de muur.
IMG_7876

Ik beland in de kelder, samen met twee gasten die vragen of ik mee wil gamen. Gamen? Ewel ja, in de cinema.
Cinema?? Ewel ja.

Dat is nog eens iets anders dan de movie nights in hostels die ik op een vuil tapijtje op de grond heb doorgebracht. Ohja en er is ook Netflix. Say whaaaat. Dat is hier bijna beter dan thuis.

23u30
Na mijn non-alcoholische kroegentocht beland ik opnieuw in de keuken, om tot een kot in de nacht te zitten keuvelen met een meisje uit New York dat hier werkt, en twee jonge Nederlanders die voor het werk in Leuven zijn. Daarom hou ik zo van hostels: het is zo makkelijk om contacten te leggen!
Tip van de Nederlander: boek als je kan een bed in de middelste kamer op het 4e verdiep, daar heb je een mooi uitzicht over de stad.

Dag 2: breakfast for kings


10u

Ik ben vroeg opgestaan, I swear! Toen ontdekte ik de regendouche in de badkamer (waarmee elke slaapzaal hier is uitgerust – mijn vrees over het nachtelijk verschieten van de street art is dus ongegrond; noch moet ik ’s nachts in mijn yammies ongezien door de gang proberen sluipen).
Soit, een regendouche dus, hallowkes. Het zou kunnen dat ik iets langer onder de douche gestaan heb dan strikt gezien noodzakelijk was, SORRY CUBE HOSTEL!
Ik hoop wel dat de 12 bed dorm (€23 per bed) meer dan 1 douche telt, anders zal het daar wat zijn met de ochtendspits.

Cube Hostel Leuven badkamer Cube Hostel Leuven regendouche

Tijd voor het ontbijt, dat inbegrepen is bij elke overnachting.
Sowieso vind ik het hier heerlijk zitten in de keuken. De ochtendzon schijnt door de ramen en maakt het lekker huiselijk (wat een verschil met de dungeon, euh, keuken in het KEX hostel!); en de cementtegeltjes aan de muur en de kleurrijke krukjes wil ik wel meenemen naar huis. Maar als ik er ook nog mijn eigen pannenkoeken mag bakken en lokale delicatessen op mijn toast mag smeren (ahja: speculoospasta), dan ben ik helemaal gelukkig. Hulde aan de man/vrouw die elke ochtend voor het krieken van de dag een hele kom pannenkoekenbeslag maakt.

Cube Hostel Leuven ontbijtbuffet IMG_8084 IMG_8097 IMG_7883
Er zit voor de rest niet veel volk aan het ontbijt op deze vrijdagochtend, dus ik kan me ongegeneerd bijscholen tot pannenkoekenbakker-extraordinaire, en doen alsof ik zo’n pannenkoekenkraam run in Parijs (met zo’n stokje!).

Cube Hostel Leuven pannenkoeken

Als ik wil afruimen, blijkt dat de Cube-mensen de afwas van het ontbijt voor hun rekening nemen. Du jamais-vu.
Spijtig dat je hier maximum 30 nachten mag logeren 🙂

17u
In afwachting van Nicky’s blijde intreden in Leuven, chill ik een eind weg in de living. Supergezellig ingericht, met oog voor details. En gezelschapsspelletjes, een TV en book swap. Het enige minpuntje hier is de nogal indringende geur. Huisparfum? Kuisproduct? Het stinkt niet, maar overheerst iets te hard voor mij.
Ik blijf wat hangen en geef een paar persoonlijke tips aan het groepje Italianen die morgen een dagje Gent gaan doen. Daarna test ik alle zetels uit op hun chillgehalte. De lange beige zetel ligt het best.

IMG_8104 IMG_8105 IMG_8107 IMG_8109 IMG_7978 IMG_8077

Dag 3: check-out time

9u30.
Ontbijt met een hele bende Erasmussers, waarvan één (hopelijk sarcastisch??) tegen zijn kompaan: “wel een beetje crap dat je je pannenkoeken hier zelf moet bakken”. (Hij bedoelde misschien ‘crèpe’. haha.)

Iets minder goed geslapen omdat er klaarblijkelijk een legertje olifanten een feestje hield op het verdiep boven mij – nachtlawaai blijft een risico in een hostel. Maar na 2 nachten kan ik de kamer zelf een dikke 10/10 geven.
Geen straatlawaai, goeie gordijnen die het licht buiten houden (lees: als je tot de middag in bed wil liggen uitkateren, dan kan dat), een bed dat niet piept en waarin ik zelfs kon rechtzitten, met een eigen stopcontact en leeslampje. De geweldige badkamer, uiterààrd. En een lekker mals donsdeken. Hartjes!

Hostel Leuven 4 bed dorm Cube Hostel Leuven bed

Bij het uitchecken mag onze bagage in de kelder blijven. De receptie is gesloten tussen 12u en 15u, maar als we net dan aan ons gerief moeten zijn, mogen we het nummer op de deur bellen, stelt mijn nieuwe Amerikaanse vriendin me gerust.

Prijskaartje

Prijsgewijs vind ik het het Cube Hostel een hele goeie deal. Ik vergelijk nu niet met het goedkoopste land ter wereld, maar herinner je dat voor een bed in een 4-persoonskamer in Reykjavik €62 neertelt. Dan is de €26 hier een batje. Zelfs in Zuid-Europa ga je niet snel meer een bed vinden aan zo’n goeie prijs.
Er is hier eigenlijk nauwelijks een prijsverschil tussen de verschillende slaapzalen. Voor een 2-persoonskamer betaal je €29 per persoon; een bed in een 12 bed dorm kost je €23. Als koppel zou ik dus vooral voor die 2-persoonskamer gaan, bij solo travel zouden ik er gerust een paar euro’s extra voor over hebben om in de 4-persoonskamer te slapen.

Voor die prijs krijg je meer dan een bed alleen. Het inbegrepen ontbijt is top, er is gratis wifi, Netflix, genoeg entertainment voor mocht je Leuven supersaai vinden, en vriendelijk personeel.  Oh en vermeldde ik de REGENDOUCHE al??
Dat zit dus wel snor met die ‘boutique style’.

Wat mij betreft dus een absolute aanrader voor iedereen die in centrum Leuven betaalbaar wil logeren in een mooie decor.
Ik keer terug naar huis met tips en het e-mailadres van een echte New Yorkse, en een 30-tal volgekrabbelde pagina’s in mijn reisdagboekje. (dat wil zeggen: meer blogposts coming up!)
Nog eens bedankt aan de mensen van het Cube Hostel voor de mooie ervaring!

En dan is’t nu aan jullie: wat is het tofste/mooiste/zotste hostel waar jullie ooit logeerden?
Kwestie van mijn lijstje aan te vullen 🙂

The majority of the instances, they’re the ones

Writing an essay about your newspaper is going to be quite beneficial as you are able to show it off to everybody and get their affordable-papers.net opinion.

looking for your essay.