Onze 2 dagen in Málaga zitten er al op sie. Enfin, 1,5 dag, want we landden hier om 13u na een zeerrrr korte nacht (een geweldig trouwfeest van goede vrienden en een vlucht die vertrok uit Lille ipv Zaventem zaten daar voor iets tussen. Note to self: “Ik zal wel slapen op het vliegtuig” gaat niet gebeuren).

Om helemaal correct te zijn was het  1,25 dag, want door onze weddinglag hielden we tussen 16u30 en 19u een late siësta.

Málaga is een stad waar veel mensen landen maar die weinigen bezoeken. Wij vonden het nochtans een heel sympathieke stad op mensenmaat. Er zijn niet overdreven veel bezienswaardigheden, wat ideaal is voor mensen zoals ik met weinig tijd en veel FOMO, maar er hangt wel een zalig zuiders sfeertje, zonder te toeristisch te zijn. Een wirwar van kleine steegjes, tapasrestaurants, mooie gevels, zondags flanerende families en een religieus processietje hier en daar. La Virgen del Carmen blijft hier met stip het lokale idool.

      

  
De stad is vrij compact en dus perfect te bezoeken met de benenwagen, maar wij gingen tijdens onze 1,25-daagse voor het alternatieve vervoer en riskeerden ons gisteren op een Segway. Een Segway!! Nooit gedacht dat je mij daarop zou betrappen. Maar behalve dat je er natuurlijk uitziet als een complete idioot (zelfs zonder helm en fluohesje) en je mensen vanop kilometers afstand ziet rologen, is het eigenlijk een verrassend geestige manier om door de stad te snorren! En gemakkelijk, want ik zag me daar al frontaal op m’n gezicht gaan, maar ik ben een Segwaynatuurtalent jongens. (Al dacht de oprichter dat vermoedelijk ook en  zie waar het hem gebracht heeft ;-))
   

We reden met een zeer sympathieke gids van Malaga E-bikes (via Andalucia Tours & Discovery) door het centrum en daarna de berg op, door het bos richting Gibralfaro, voor een prachtig uitzicht op de haven en de stierenvechtarena. Dat is een wandeling die ik toch niet te voet zou gedaan hebben. Diezelfde haven verkende we ook nog, dus al bij al was die Segwaytour een ideale manier om een overzicht van de stad te krijgen.
  

Tweede vervoersmiddel van de dag was een muntgroene fiets met de naam Hercules.

Instructies voor een dagje strand & vissersdorpje

Men hure een fiets in een van de winkeltjes achter de Plaza de la Marina (meestal €5 voor 4u, €10 voor de hele dag). Waar je buiten België en Nederland meestal een mountainbike aan je been hebt, heeft iemand hier in Malaga het licht gezien en verhuren ze overal mooie Hollandse stadsfietsen, heel fijn. 

Men fietse langs de mooie Paseo del Parque en de recent gerenoveerde haven richting Malagueta, het stadsstrand, en posere daar zoals het een echte toerist betaamt.

   
Men vervolge zijn weg langs de verderliggende stranden en hope op meer zon dan wij hadden (300 dagen per jaar zon in Málaga, alleen deze week niet ;-)) om een paar uurtjes kleur op te doen en een terrasje mee te pikken.

  

  
Men smikkele in één van de hutjes op het strand (chiringuitos genaamd) van een portie boquerones, ofte sardientjes die geroosterd zijn op een bootvormige barbecue. (Wil wil klinken als een local roept gewoon ‘un espeto’ naar de uitbater.)

 Ik vond de kleine, geïmproviseerde chiringuitos fantastisch gezellig, maar er zijn ook volledig uitgebouwde chique restaurantjes die hetzelfde aanbieden. Heerlijk met een schijfje citroen en het geluid van de ruisende zee op de achtergrond!

   

  
    
Men rijde verder, langs de lange boulevards (fietspad aanwezig) en het oude en prachtig geleden strandpaviljoen Baños de Carmen, dat momenteel een restauratie ondergaat, helemaal naar het vissersdorpje Pedregalejo. Dat is ongeveer 20 minuutjes fietsen aan een heel gezapig tempo. Pedregalejo is heel charmant, bomvol leuke terrasjes, chiringuitos en couleur locale. Wij deden alsof het december was en warm voor de tijd van het jaar, en installeerden ons met een dekentje en een koffie op het afgeschermde terras van Galerna. Oreotaart en een zalige Spaanse sandwich als 4-uurtje? Why not!

   
   
Je kan hier makkelijk een volledige daguitstap van maken, alleen leende het weer daar met z’n 14 graden en koude wind niet echt toe.

Wat wel kon: kippenvleugeltjes en een glas belachelijk zoete Málagawijn voor €2,5. Eten is hier over het algemeen een stuk goedkoper dan in Gent, precies.

  

Het Alcazaba

We fietsten dus terug naar de stad en plakten er een bezoek aan het Alcazaba aan.
Het Alcazaba is een oud Moors paleis, net als het Alhambra in Granada. Alleen is het Alhambra is volgeboekt tot half mei en kost een bezoek aan het Alcazaba maar €2,2. Nu, ik denk niet dat je beide paleizen echt kan vergelijken, al is het Alcazaba wel een mooie, groene plek en voor dat geld zeker een bezoek waard als je in Malaga bent! 

   
    
 

Malaga Praktisch

Logement:

We logeerden in het Casa Al Sur Terassa, op 5 minuutjes wandelen van het centrum. Goedkoop (€38/nacht voor een tweepersoonskamer met gedeelde badkamer) en met toch wat charme, want de grote ketenhotels zijn hier nog dominant aanwezig. Boetiekhotels vind je ook maar zijn dan weer prijziger. De douche had zijn beste tijd gehad maar voor de rest zeer tevreden van ons adresje, en in het bijzonder van het uitgebreide ontbijt (een extra €5) dat op het dakterras geserveerd wordt.

  
Leuke eet- en drinkadresjes die niet in onze reisgids stonden: (we reizen met een Rough Guide en een 100% Andalusië-gids, beiden editie 2014)

  • Recyclo, aan de rivierkant van de Mercado Central (die trouwens ook een bezoek waard is). Hip bike-café (denk: café Bidon maar grungier) met hele lekkere dingen op de kaart (hamburgers, taco’s, tapas, slaatjes…) voor weinig geld.

   
 

  • Tepito: hole-in-the-wall taco-adresje. Je eet je taco aan 1 van de twee tafeltjes die in het smalle steegje gepropt staan.
  • Cafe de los Libros aan het zonnige Plaza de la Merced. Een uit boeken opgetrokken toog en een paar tafeltjes waar de stoelen door schommels vervangen zijn. Whiii inner child!
  • Drunk-o-rama: leuk cafeetje met een rock&rollsfeertje en een beperkte tapaskaart    
  • Galerna in Pedregalejo. Een surfer’s vibe en een uitgebreide kaart broodjes, slaatjes, hamburgers en meer, je kan ook alles zelf samenstellen naar keuze.  

Segways en e-bikes huren doe je bij Malaga e-bikes, vlak achter de Plaza de la Marina.

Gewone fietsen vind je te huur in dezelfde straat en daarrond.

Hasta la proxima, Malaga! Je was verrassend aangenaam. Maar doe eens iets met die drooggelegde rivier, ’t is echt geen zicht.

  
PS: deze post is volledig op iPhone getypt & gepost – krakkemikkige lay-out incluis 😉