Vandaag is Wereldveggiedag!
Zelf ben ik nogal een omnivoor, en ik hou van mijn stukske vlees. Maar dat moet daarom niet elke dag eten met pootjes zijn.
Op reis valt het me wel op dat er dikwijls een groot arsenaal aan vleesloze gerechten is. (Ik heb het nu even niet over Argentinië natuurlijk, waar ze niet genoeg koeien kunnen laten aanrukken om op de asado te smijten.)
Meestal slaag ik er niet in om die gerechten thuis deftig na te maken. Groene papaya voor Som Tam papayasalade bijvoorbeeld heb ik alleen nog maar in Thailand gevonden.
Hieronder een paar simpele (bij)gerechtjes waarvan ik het recept wél kon ontfutselen van m’n medereizigers of gastheren.

– Massaman curry uit Thailandmassaman curry kok
Bij een reis naar Thailand kan een trekking in de jungle niet ontbreken. We overnachtten in een klein dorpje, waar onze gids op een zelfgestookt vuurtje deze heerlijke aardappelcurry klaarmaakte voor het zootje uitgehongerde backpackers (en twee Japanse meisjes op Hello Kitty teenslippers).

Recept: Zet eerst je rijst op want dat duurt het langst. Terwijl die kookt, fruit je een ajuin tot hij glazig is en bak je er een teentje look bij. Voeg blokjes groenten naar keuze toe (bv. boontjes, courgettes, aubergine, broccoli, babymais, paprika, …) én een aantal in blokjes gesneden aardappelen. Bak 5 minuutjes mee. Doe er een pakje massaman currypasta bij (kan je gewoon kopen in de supermarkt) en laat eventjes meebakken. Giet er een blik kokosmelk bij en laat op laag vuur de groenten en aardappelen garen. Schep op je bord, en strooi er wat fijngehakte cashewnootjes over. Dien op met de rijst. Ja, patatten met rijst. Ik heb nooit gezegd dat het koolhydraatarme receptjes waren hé.

massaman curry thailand

– Gado-gado uit Indonesië
Lombok is een islamitisch eiland en dus eet niemand er varkensvlees. Geen nood, naast de kipsatés zijn er ook lekkere veggie opties zoals dit groentengerecht dat we in Loyok voor het eerst proefden. Ik heb toen de kok niet kunnen lastigvallen, maar dit receptje benadert mijn lievelinsgversie van gado-gado heel sterk.

gado gado lombok
Koks in Lombok maken het op zeer verschillende manieren klaar, maar sowieso zit er pindasaus en verkruimelde kroepoek in. Yum! Which reminds me, ik moet dringend eens bij dat nieuw Indonesisch restaurant bij mij om de hoek langsgaan! Het heet Gado-gado, jawel 🙂

– Mercimek corbasi (linzensoep) uit Turkije

Halil snijdt ajuinen voor de soep

Halil snijdt ajuinen voor de soep

Ik logeerde via Couchsurfing bij Yasemin en haar huisgenoten in Antalya. ’s Avonds maakten we deze simpele linzensoep, en leerden ze me Turkse liedjes.

Recept: Snij 2 ajuinen en 2 teentjes look in stukjes en fruit in een bodempje olie. Doe er een klontje boter bij. Hou op laag vuur en laat 5 minuutjes zacht worden. Voeg een liter water toe en rode linzen (hoeveelheden heb ik niet, gewoon genoeg dat de soep niet waterig wordt!). Voeg zout, peper en Turkse biber toe, doe het deksel op de pot en laat koken tot de linzen zacht zijn. Mixen, eventueel bijkruiden en klaar!

eten met halil en burcu

– Shakshuka uit Israël
Op een druilerige dag in Queenstown, Nieuw-Zeeland leerde ik in het hostel een Israëlische kerel kennen. Toen we lang genoeg gediscussieerd hadden over de Palestijnse kwestie, bedaarde hij de gemoederen met deze homemade tomaten-eienbrij. We sopten het op met lekker vers brood, 5 nationaliteiten samen aan de hostelkeuken. Eten > oorlog?

Recept: Bak een paar teentjes knoflook, een ajuin en een chilipepertje in wat olijfolie. Hak twee paprika’s en een aubergine in blokjes en gooi die erbij. Laat een paar minuutjes garen en doe er dan twee blikken tomatenblokjes bij. Kruid met veel komijn, paprikapoeder en sumak (Turkse winkel), peper en zout. Laat de saus een kwartiertje pruttelen. Breek er 4 eieren over en laat die met een deksel op de pan stollen (+- 10 minuutjes). Verkruimel er eventueel wat feta over.

Foto: Swipelife.com

Foto: Swipelife.com