We doen nog altijd van #boostyourpositivity, dus de maand februari gaan we hier helemaal off topic. Deze week vertelde Oon dat ze energie krijgt van lekker eten, en vroeg naar onze snelle-en-gezonde-recepten-voor-drukke-dagen. Spek naar mijn bek! (en zo blijven we in het thema)

Want zeggen dat ik een haat-liefderelatie heb met eten, zou een leugen zijn. Ik heb absoluut een passionele, onvoorwaardelijke liefdesrelatie met eten. Ik kan echt als een idioot zitten grijnzen van contentement als ik iets lekkers voorgeschoteld krijg. Of net niet Homer-gewijs zitten kwijlen als een collega een lunch meeheeft om jaloers op te zijn.
De kilo’s die deze innige liefdesrelatie met zich meebrengt zie ik natuurlijk minder graag. Maar voor een bord spaghetti mag je me -echtig waar- zelfs midden in de nacht wakker maken.

Hoe zit het dan met koken? Ik vermoed dat mijn antwoord hetzelfde is als dat van veel werkende mensen: ik kook enorm graag, àls ik er de tijd voor heb. Op de twintig minuten tussen werk en koorrepetitie iets deftigs in elkaar proberen flansen…not so much.
Maar geef mij een uurtje en een goeie Spotifylijst, dan trek ik m’n schort aan en hak ik met veel plezier een legertje groenten in brunoise. Dat ontspant mij echt.
Eens de boel op tafel staat, mag er natuurlijk lustig naar complimentjes gehengeld worden bij de disgenoten. Vind je ’t lekker? Ja? Ja toch hé? Zelfgemaakt!
(Ik hoop maar dat mijn toekomstige kinderen niet té kieskeurig zijn. Aan de vele blogposts hierover te zien, mag ik mijn hart vasthouden.)

Hoe graag ik ook kook, ondergetekende is en blijft een onverbeterlijke chaoot.
Altijd goeie bedoelingen hoor, daar niet van. Om de zoveel tijd ga ik aan de slag met gedetailleerde weekmenu’s, waarvoor ik kleurrijke printables download van Pinterest. Maak ik gestructureerde boodschappenlijstjes. Dan komen er elke avond lekkere dingen op tafel, al zeg ik het zelf.
Stovend, roerend en blancherend dans ik door de keuken. Ik ben de nieuwe Nigella Lawson! Geef me mijn eigen kookprogramma! Hulde aan deze fantastisch georganiseerde huisvrouw! (de ontplofte keuken achteraf negeren we even)

weekmenu

Het weekmenu van vorige week. Zoals je ziet helpt bij andere mensen gaan eten ook 🙂

Eén van mijn meer gestructureerde boodschappenlijstjes (voor een zeer korte week, lijkt het)

Eén van mijn meer gestructureerde boodschappenlijstjes (voor een zeer korte week, lijkt het)

 

Tot ik eens een weekend niet in de supermarkt geraak. Dan valt deze wannabe domestic goddess gigantisch door de mand, en is het elke avond nog snelsnel naar de Turk in de Sleepstraat fietsen en ter plekke inspiratie opdoen. Niet echt ontspannend.
Gelukkig heb ik dan volgend recept, waarvoor ik volledig kan terugvallen op de inhoud van mijn “voorraadkast” (lees: 3 plankjes naast de frigo) en diepvries. Op nog geen 20 minuutjes staat het eten dan op tafel:

Kip met couscous en tomaten

Ingrediënten voor 2 personen
260 gr kipfilet (niet in stukjes)
1 blik tomatenblokjes (400 gr)
1 ajuin
1 teentje knoflook
100 ml groentenbouillon
120 gr couscous
2 eetlepels citroensap
kruiden: peper & zout, komijn, paprikapoeder, chilipoeder

Bereiding:
-Snij de ajuin en look in stukjes.
-Wrijf de kipfilets in met de kruiden en bak samen met de ajuin en look in wat olie op een middelhoog vuur (5 min).
-Voeg het blik tomatenblokjes, de bouillon en het citroensap toe. Laat een kwartiertje pruttelen.
-Maak de couscous klaar volgens de instructies op de verpakking.
-Kruid de tomatensaus bij met meer komijn, paprika, chili,…

Ook snel maar wel een bezoekje aan de winkel nodig:

Spirelli met savooikool, spekjes en mozarella

Ingrediëntenpastaschotel
– 1 savooikool
– spirelli
– 1 bol mozarella
– een par eetlepels (light) room
– spekblokjes (van die kleine verpakkingen kan je makkelijk in de vriezer bewaren en zo goed als rechtstreeks in de pan gooien)
– kruiden: ras el hanout, kipkruiden en/of curry zijn ook lekker, maar ik heb speciaal voor dit recept een potje Tia Maria kruiden uit de Oil & Vinegar staan.)
– Optioneel: pijnboompitten, geraspte oude kaas.

Bereiding:
– Gooi de pasta in kokend water en snij de savooikool in reepjes. Je moet dat niet pellen of raspen, gewoon een paar keer grofweg met je mes erdoor et voila. Doe de reepjes in dezelfde pot kokend water, zodat ze samen klaar zijn.
-Terwijl de pasta & savooi koken, scheur je een bol mozarella in stukjes en
– bak de spekjes samen met de pijnboompitten in een pan.
– Meng alles in een schotel of kom, samen met een flinke scheut (light) room, en alle kruiden die je lekker vindt.
– Als ik tijd heb bestrooi ik met wat geraspte oude kaas en zet ik het nog even onder grill, maar dat vertraagt de boel natuurlijk wel.

Snelle tikka masala

Ingrediënten voor 4 personen:tikka masala
– 500 gr kipfilet in blokjes
– 6 eetlepels tikka masalapasta (OF: een bokaal tikka masalasaus, dat is nog sneller)
– 60 gr yoghurt
– 1 blik tomatenblokjes (400 gr)
– rijst voor 4 personen
– 2 eetlepels citroensap
– kruiden: snuifje chilipeper, een theelepel paprikapoeder en eventueel extra masalakruiden.
– optioneel: amandelschilfers, een rode paprika in reepjes, koriander, verse gember

Bereiding:
– Zet alvast de rijst op.
– Als je er amandelschilfers bij geeft, bak die dan eerst in de droge pan (geen olie) tot ze lichtjes goudbruin kleuren. Zet ze in een apart kommetje opzij.
– Bak in diezelfde pan nu de kippenblokjes in wat olie. Roer er na enkele minuten de masalapasta door, en laat even meebakken. Als je er paprika bijdoet, doe die dan ook nu in de pan.
– Giet de tomatenblokjes, de yoghurt, het citroensap en de kruiden erbij en laat 10 minuten pruttelen.
– Optioneel: rasp de verse gember en meng die onder de saus en/of werk af met koriander.

Andere snelle toppers hier in huis zijn o.a.:

Ook de oer-Vlaamse vlees-patatje-groentjescombo komt hier ook minstens één keer per week op tafel. Soms moet je het niet te ver zoeken hé.

Verder waag ik me af en toe op op het terrein van diepvrieskoken: eten in grotere porties klaarmaken en porties in de vriezer steken voor dagen met gebrek aan tijd of goesting. Niks zo zalig als na een lastige dag thuiskomen en je kunnen storten op een bord huisgemaakte lasagne.

Als ik later groot ben, wil ik zo’n gigantische diepvries waar  zakken voorgesneden groentjes inpassen, zodat ik in groentennood niet altijd naar de winkel moet lopen. Die mag dan naast mijn AGA-fornuis staan (hartjes).
Bon, ne mens mag dromen hé 🙂