Sinds een paar jaar dé nr. 1 op veel travel bucket lists: het noorderlicht. Onlangs nog zat ik zat mee te genieten van dit fragment van Reizen Waes:

Als je dan plots de kans krijgt om mee te gaan naar IJsland, denk je toch hmm!
Al wist ik wel dat de kans niet zo groot was. Eind augustus/begin september is tenslotte nog zomer, met nog langere dagen dan in België. Maar stiekem hoop je toch…

Ik had een app geïnstalleerd die de kans op noorderlicht in een bepaalde regio voorspelt, maar de meest betrouwbare speurmethode bleek uiteindelijk…Instagram! Elke avond zocht ik dus even op #northernlights en #auroraborealis en keek ik of er recente noorderlichtfoto’s waren uit IJsland. Meestal kreeg ik prachtige foto’s te zien uit Alaska of Canada, maar op de derde dag in IJsland kreeg ik plots foto’s in mijn feed van mensen in Reykjavik. Aaah!
Ik naar buiten in mijn pyjamaatje. We zaten aan de noordkust (Reykjavik ligt in het Zuid-Westen) en we hadden al drie dagen geen heldere hemel gehad, maar je weet nooit hé! Ik kreeg haast kramp in m’n nek van het naar boven staan staren, maar er was niets te zien. De volgende ochtend hoorden we dat de aurora in Reykjavik abnormaal fel geweest was voor de tijd van het jaar, het was zelfs in het nieuws geweest.

Dag 4: noorderlicht in het zuiden. Wij zitten in het noord-oosten.
Dag 5: noorderlicht in het noord-oosten. Wij zitten intussen in de oostfords.
Dag 6: noorderlicht in het zuiden. Daar gaan wij morgen naartoe!
Dag 7: noorderlicht in de oostfords. Wij zitten intussen…in het zuiden!

You get the picture, FRUSTREREND haha!
En ik maar elke avond laat duistere plekjes opzoeken en vruchteloos de (bewolkte) hemel afspeuren.

Laatste kans

Op onze laatste avond gingen Evelien en ik dansen in één van de cafés in Reykjavik die zich ’s avonds ontpoppen tot danshol. Naar het schijnt is het uitgaansleven in het weekend echt de moeite, maar het was donderdag en we moesten toch een beetje zoeken om onze beentjes in de lucht te kunnen gooien. We belandden uiteindelijk in Kiki’s Queer Bar, waar danslustige hetero’s gelukkig ook welkom zijn 🙂

Kiki's Queer Bar Reykjavik

Twee keer raden welk van de twee cafés Kiki’s Bar is 😉

De DJ draaide alle cliché plaatjes, van Britney Spears en Geri Halliwell tot Sia (meekelen met Chandelieeeeeeeeer!), we ontmoetten mensen uit San Francisco en Mexico, een zalige afsluiter van onze reis. Toen we rond 1u30 naar het hostel huppelden, dramde ik nogal door over dat dit onze laatste kans was om het noorderlicht te zien.

Ondanks het late uur en de wetenschap dat we om 4u moesten opstaan voor onze terugvlucht, vatte ik in de hostel post aan een raam dat uitkijkt over de zee. Na 20 minuten staren dacht ik plots een vage groene schijn aan de hemel te zien. Met drie treden tegelijk de trap af, naar buiten. Niks. Waarschijnlijk hallucinaties van het staren. Tijd om te gaan slapen!
In bed nog een laatste Instagram-check en wat zie ik…een noorderlicht-foto van 2 minuten geleden, getrokken aan de haven, vlakbij onze hostel! Aaaaaargh! Trui en jas over m’n pyjama en weer naar buiten, vergezeld door Evelien. Wachten op een gat in de wolken.

En dan plots…vaag maar onmiskenbaar: een groene sliert aan de hemel. Rondedansje in pyjama!

noorderlicht in Reykjavik
De sliert was een goeie 20 seconden te zien, voor er weer wolken voor schoven. En nee, het was geen laser van een disco in de buurt! Ik was met geen stokken terug in bed te krijgen, en Michael kwam Evelien aflossen. In de loop van het uur zagen we nog twee keer héél kort die lichtgevende streep hoog boven ons. Whaaaaa! Ik heb het noorderlicht gezien!!

Status van de bucket list

Kan ik het noorderlicht dan van m’n bucket list schrappen? Hmm, toch niet. Wat we zagen was meer een teaser. Een spannend voorsmaakje waar ik zéér blij om ben, maar niet de full experience zal ik maar zeggen. Ooit wil ik die dansende noorderlicht-gordijnen zien, die blijkbaar niet altijd groen maar ook roze, blauw en wit kunnen zijn. Dat moet zò magisch zijn als dat in alle stilte door de hemel beweegt!

Tijd dus om een winters tripje naar Finland of Noorwegen in te plannen! (Niet dat ik nog vakantiedagen of geld over heb, haha)

PS: Gisteren trouwens op Instagram:

noorderlicht Jokulsarlon

Grrr 😉

Hier nog een paar noorderlichtfoto’s, gewoon omdat het zo mooi is!