Soms loop ik met vrienden van buiten Gent door de stad en valt het me op hoe dikwijls ze zeggen ‘Ah, is dat iets nieuws?’.  ’t Is waar, knipper met uw ogen en JUPLA, twintig nieuwe winkels/bars/concept stores. Vorig jaar was bijvoorbeeld Oudburg het toneel van een hele vernieuwingsgolf die ons o.a. restoBAR Charlie, Uncle Babe’s, Otis en Neuf Mille schonk. En dat Klein Turkije niet meer dat sleazy steegje is met die mythische stripclub waar iedereen verhalen over kent maar waar niemand ooit geweest is (wink wink), dat wisten jullie ook al (Barville! Dave’s Knight! Mòris!)

Toch bots ik af en toe op een tof nieuw adresje waar minder buzz rond is. Omdat het iets buiten het centrum ligt, of omdat de mensen die er komen geen duizenden volgers hebben op Instagram, of misschien bereikt de buzz mij gewoon niet.
Deze new-ish adresjes wil ik graag met jullie delen:

1. L’AmuZette

Aan de Krommewal heeft de Minor Swing een nieuwe buur gekregen. Op de gevel staat “L’AmuZette, concept store – food & bar – vintage & curiosa”. En er zit nog een B&B aan ook!
Een hele mond vol dus, en als Evi en ik hier op een middag neerstrijken, weten we dan ook niet goed wat we precies moeten verwachten. Al na 1 minuut zijn we reddeloos verloren en in plaats van eten te bestellen snuisteren we veel te lang door alle leuke woon- en designspulletjes en doen we van Oeeeh en Aaaah over het mooi gerestaureerde herenhuis.


Hier en daar heeft Eva Mouton zich laten gaan met leuke muurtekeningen, en je kan meteen een voorraad Eva Moutonbuttons en -kaartjes inslaan. De max, want we <3 Eva Mouton!


Uiteindelijk komen we toch aan onze lunch toe. Die nuttigen we op het terras aan de straatkant, want de zon schijnt. Binnen eet je aan een lange tafel die temidden van alle koopwaar staat, of in de lichte gang. Een leuke aanpak die voor mij zeker werkt.
Op de kaart staan zoetigheden (o.a. van bij Julie’s House), hapjes voor de kleine honger (bv. kaas van het Hinkelspel), en voor een lunch of avondmaal zijn er quiches, slaatjes (die je zelf kan samenstellen), soep en croques met allemaal nét iets extra, waardoor het de gewone brasseriecroque- of quiche zeker overstijgt. Ook voor een brunch zit je hier goed!
Mijn goedgevulde quiche (€11) kwam met een écht slaatje (niet die drie takjes groen die dikwijls voor een slaatje moeten doorgaan) en verschillende soorten brood, en was echt enòrm lekker.

Lamuzette_IMG_1098
We rekenden snel af, voor we ons integraal maandloon opsoepeerden aan bijvoorbeeld deze zalige cactusvazen of aan Hay-kussens!

Foto: lamuzette.be

Foto: lamuzette.be

Trouwens, als L’AmuZette je bekend voorkomt dan kan dat, want Ophélie en haar man Jean verhuisden na jaren pendelen hun zaak van Knokke naar Gent. En daar kunnen wij alleen maar blij om zijn!

Praktisch

L’AmuZette, Krommewal 2, 9000 Gent.
Openingsuren: dinsdag t.e.m. zaterdag van 10u tot 18u30, vrijdag open tot 22u.

2. Peaberry Coffeebar

In een pand rechtover het Duivelsteen (daar waar vroeger die bizarre schoenenwinkel huisde, met als slogan “Maak kans op minder rugklachten!”) zit sinds 1 augustus een koffiebarretje.
More coffeebars? Why yes. Alle koffiebars in Gent zitten chronisch vol in het weekend, dus het moet zijn dat koffieminnend Gent nog niet verzadigd is.
Dit nieuwe exemplaar is klein (plaats voor 9 à 11 gezelschappen, afhankelijk van hoe knus je bij elkaar zit) en heel leuk ingericht, volgens de rigerende heilige drievuldigheid van blank hout, mint accenten en koperen elementen.

 

Op de kaart staan gewone en iced koffietjes allerhande (de bonen komen van bij Caffènation, naar het schijnt een goeie referentie), maar ook een mooi assortiment thee. Een stukje taart erbij en voilà, iedereen content. Achter de toog staat Mevrouw Peaberry oftewel Laurence, een sympathieke madam die mij mijn mocchacino met de glimlach komt voorzetten. Ik ben fan.

Praktisch

Peaberry Coffeebar, Limburgstraat 24, 9000 Gent
Openingsuren: maandag t.e.m. vrijdag open van 8u tot 18u. Zaterdag van 9u30 tot 18u.

 

3. Minne

Kent iemand Mimosa nog? Het was jaren mijn favoriet Marokkaans restaurant in Gent (heerlijke tajines waar je wel uren moest op wachten) en ik had er mijn eerste dinner date met Nicky. Jammer genoeg sloot Mimosa een tijdje geleden de deuren. Sinds een paar maanden zit op die locatie Minne, een ontbijt/lunchadresje dat ik tijdens de Gentse Feesten meer per ongeluk dan iets anders ontdekte. Ik heb er sindsdien nog nauwelijks iemand horen over praten, dus misschien is het gewoon een kwestie van onbekend = onbemind.
Ik viel als een blok voor het interieur en ging er op een regenachtige zomerdag lunchen.

Opvallend zijn de mooie cementtegels op de vloer, en de origineel aangeklede toog (ja, dat zijn allemaal roste centjes :-)) Er klinkt smooth jazz uit de luidsprekers en op het krijtbord staan de suggesties van de dag gekalkt. Je kan er terecht voor een warme dagschotel, soep, het broodje van de dag of een good old boterham. Ik fotografeerde me te pletter, wat een plezier om in zo’n mooi decor te zitten! Jammer genoeg was de soep die ik bestelde veel te waterig naar mijn smaak. Eerlijk is eerlijk, maar misschien had ik gewoon pech. Dat weerhoudt me er alleszins niet van om bij Minne nog vele uurtjes door te brengen met een tas thee en zicht op het MIAT. En de eetkaart krijgt zeker ook nog een tweede kans 🙂

Praktisch

Minne, Kongostraat 2, 9000 Gent
Openingsuren: maandag t.e.m. donderdag open van 9u tot 17u. Op vrijdag tot 19u. Op zondag open voor de brunch tussen 9u en 15u.

4. De Roos

Om volledig eerlijk te zijn heb ik dit café nog niet in nuchtere toestand gezien. Na de -wat mij betreft alvast zeer succesvolle opening- slaagde ik erin om telkens op sluitingsdagen en verkeerde uren voor de deur te staan. Maar het feit dat ik nog altijd aan De Roos terugdenk heeft niet alleen te maken met mijn benevelde toestand tijdens dat eerste bezoek. De Roos leek een tof café met niet al teveel kapsones. Een volkscafé dat nieuw leven ingeblazen is zonder téveel aan die roots te raken. Leuke bonussen zijn het leuke interieur (waar ik helaas geen foto’s van heb) en het feit dat je hier lekker kan komen eten (dagschotels aan €10) en zondags brunchen. Bovendien hadden ze overal versgeplukte meiklokjes staan tijdens het openingsweekend. Dan kunnen ze wat mij betreft eigenlijk al niets misdoen.
Blijkbaar hebben ze wat miserie met verzuurde buurtbewoners die ondanks alle inspanningen klagen over overlast, wat jammer is want na Ma & Ik wat verderop zorgt De Roos voor wat much needed lokale horeca in de buurt.

Praktisch

De Roos, Wolterslaan 44, 9000 Gent
Openingsuren: dinsdag t.e.m. zondag van 11u tot 1u. Terras open tot 22u.

5. De Buffel

Nog een café waarvan de opening mij zeer goed bijgebleven is. Ik denk dat het volk tot in het Coyendanspark stond, zo’n toeloop was er in de anders vrij rustige Machariuswijk. De Buffel ligt op een boogscheut van Portus Ganda, ver genoeg om geen toeristenstroom te lokken maar dicht genoeg om gewoon eens te voet langs te lopen. Er is een zonnig terras, en binnen is er een ietwat volkse maar gepast hippe sfeer.

Op weekdagen kan je hier lunchen (de dagschotels worden op Facebook aangekondigd met wijze illustraties), in het weekend zijn er tapas-achtige hapjes. Wie een beetje Buffel naar huis wil meenemen kan in de bijhorende miniwinkel zijn slag slaan.
Op de gevel prijkt een half werk van Roa. Kent iemand daar het verhaal achter?

Praktisch

De Buffel, Gandastraat 19a, 9000 Gent
Openingsuren: maandag en woensdag, donderdag en vrijdag open van 11u30 tot 1u. Zaterdag en zondag van 17u tot 1u. Dinsdag alleen open voor de lunch tussen 11u30 en 15u.

Deze lijst is natuurlijk niet exhaustief! Zo wil ik heel graag eens langslopen bij Alberte, Gust of Bar Belien. Even wachten op mijn volgend maandloon 😉

Bezochten jullie al één van deze adresjes? Of heb je zelf een absoluut-niet-te-missen-en-niemand-lijkt-het-al-te-kennen plekje? Laat het weten in de comments!

PS: volg je Vree Ver Weg al op Facebook?