De komende maanden vertrekken minstens 6 vrienden naar IJsland. Tijd dus om eens terug te blikken op onze 2 dagen in Reykjavik. Te beginnen met ons logement in het KEX hostel!

 

Reykjavik staat sowieso bekend als hipsterstad eerste klas.Terecht? Ja, absoluut, zeker als je het relatief kleine aantal inwoners in beschouwing neemt. Ongeveer 120 000 mensen wonen in de IJslandse hoofdstad (op een totale bevolking van 304 000!) en als je door de binnenstad loopt zou je denken dat die allemaal van baard en hipsterbril voorzien zijn.
Hoe konden we dan anders dan in een onvervalst hipster hostel logeren?

 

Toen we een slaapplaats in Rekjkavik zochten, viel mijn oog vrij snel op het KEX hostel. Het mooie industriële pand, de fantastisch ingerichte lounge/bar, de ontelbare toffe details…ik was meteen verkocht.We kwamen er toe na 8 dagen basic accomodatie op het ruige IJslandse platteland, dus het contrast kon bijna niet groter zijn.Het begint al aan het onthaal: je reservatie wordt gecheckt aan een mooi houten bureau, en overal hangen prachtige oude landkaarten.
De publieke ruimtes zijn ingericht een mooie mix van vintage charm en modern Scandinavisch design. Kers op de taart: zicht op zee! In ons geval een grijze massa, maar als de zon schijnt moet dat een fantastisch uitzicht zijn!

Eye candy

Ik logeerde nog nooit in een hostel met zoveel oog voor detail! Van de kaarten aan de muren, oude dossierkasten, typemachines, naaitafeltjes en vogelkooitjes; tot het parket, de Parijse metrotegeltjes in de keuken, en de turnmatten op de zitbanken.
Zelfs de mensen leken geïmporteerd uit VT Wonen: blonde meisjes met sneakers, roodgestifte lippen en top knots, mannen met baarden én top knots.

 

Grote publiekstrekker van het hostel is de bar, waar je ook een (fancy!) hapje kan eten en die vrij toegankelijk is; dus ook voor niet-gasten. Wat maakt dat er altijd veel volk zit, ook locals (en dat is altijd tof).
Gasten kunnen er ’s ochtends bijbetalen voor het -vrij indrukwekkend, dat wel- ontbijtbuffet (€10 per persoon).
Hoe mooi is die bar?

Hoe mooi is die bar?

Wie (zoals ons) de kosten toch een beetje probeert te drukken, mag zijn boterhammetjes met choco of skyr jammer genoeg niet in de gezellige ruimte opsmikkelen, maar wordt verbannen naar een dungeon-achtige keuken, waarvan er één is op elke verdieping.

 

Die keuken proberen ze wel leuk in te kleden met magazinecovers aan de muren, maar zo zonder ramen en een triestig gloeilampje vonden wij het maar een deprimerende ontbijtervaring met onze doos Cheerios. We werden vergezeld door een oudere, wat groezelige man die al de hele nacht in de keuken met zijn laptop in de weer was.

 

En de logies zelf?

De kamers zijn, vergeleken met de publieke ruimtes, nogal Spartaans ingericht. Wij sliepen in een 6 bed mixed dorm (slaapzaal) en die was proper, maar zeer basic. Niks vintage typmachines daar helaas.
Er zijn ook enkele privé kamers (1 tot 4 personen) die een stuk meer persoonlijkheid hebben dan de slaapzalen. Ook wel duurder natuurlijk. Reken in de zomer op 8900 ISK (€62) per persoon voor een bed in een 4-persoonskamer; in een 6-persoonskamer is dat ‘maar’ 7700 ISK (€54).  In de winter daalt de prijs aanzienlijk maar betaal je toch nog altijd 6300 ISK (€44) voor een plek in een 6 bed dorm. Sja, het is IJsland zeker?

 

Een zacht donsdeken is inbegrepen in de prijs (geen overbodige luxe in IJsland), BEHALVE als je een bed in een dorm boekt met 10 of meer bedden. Daar moet je ofwel bijbetalen, ofwel je eigen slaapzak meebrengen.
HUH???
Ik dacht dat geen enkel hostel dat nog deed omwille van meereizende bed bugs enzo? Zelf betaal ik dus met plezier de meerprijs voor een kleinere slaapzaal, als ik daardoor beestjesvrij blijf. (één keer bed bugs gehad in een hostel in Australië en geloof mij, het is het niet waard!) Vind je bed bugs wel avontuurlijk enal: je betaalt in de zomer 4900 ISK (€34) voor een bed in een 16 bed dorm.

 

De bedden zijn wel comfortabel en waarschijnlijk ook vrij nieuw, maar piepten bij elke beweging dat horen en zien verging. Beetje een domper.
Gelukkig is de onderkant van de bovenste bedden beplakt met pagina’s uit oude strips. Kwestie van iets te lezen te hebben als je ’s nachts wakker ligt van het gepiep van je bovenbuur.

 

Hallo voetbaldouches?

Ook het sanitair is vrij basic: gemeenschappelijke douches zonder scheidingsgordijnen of mengkranen. Dat heb ik nu nog nergens gezien. Pas na de eerste dag ontdekte ik dat er ook een enkele privédouche was ergens verder op de gang. Ik was me toch liever zonder dat de buren kunnen meekijken, dus was het wel wat aanschuiven geblazen.
Claire_IMG_3976

Gym & Tonic

Het KEX hostel is hands down het coolste hostel waar ik ooit gelogeerd heb, maar dus zeker niet het beste. Uiteindelijk moet een hostel vooral betaalbare slaping & sanitair aanbieden. Dat is hier bijna bijkomstig geworden, service-gewijs. In de meeste hostels krijg je tegenwoordig ook een sober maar gratis ontbijt; terwijl je hier effenaf verbannen wordt naar een achterafkeukentje.

 

Wat me er niet van belette om uren aan koffietjes te zitten slurpen in de bar, natuurlijk. Beetje lezen, beetje schrijven, beetje napraten over onze reis. Beetje nippen aan een glas rode wijn van €6,3. Ontdekken dat er een fitnesszaal is die ‘Gym & Tonic’ heet, en waar tijdens ons verblijf de voetbalmatch IJsland-Nederland werd uitgezonden (en IJsland won!).

 

Yep, Gym & Tonic.
Gotta love this place, piepende bedden of niet  😃

PS: De line height tussen mijn regels is precies een beetje in de war…als iemand weet hoe ik dat kan oplossen – shoot!