Ja, ik heb dat. Op mijn Bloemekes Bucket List stonden 3 dingen.
1. Tulpenvelden in Nederland. Sinds mijn bezoek aan Keukenhof twee jaar geleden is mijn inner bomma min of meer tevredengesteld, maar ik zeg nog altijd geen nee tegen een tripje naar een kleurrijke tulpenveld!

 

2.Tussen de bloesems fietsen in Haspengouw. Wegens reisjes en andere leuke invullingen van mijn agenda, is het hier ook dit jaar niet van gekomen.

3. Het Hallerbos in bloei. Nét niet gelukt dit jaar! Al kwam ik toch aardig in de buurt. Twee weken geleden besloot ik eindelijk de O My Bag-tas op te halen die ik bij Mamuli gewonnen had via de Instagram Christmas countdown. Vier maand na datum dus, ahum. Maar stiekem wachtte ik op het moment dat het zonnetje erdoor zou komen en dat ik mijn bezoek aan Mamuli kon combineren met een wandeling in het Hallerbos, dat praktisch om de hoek van de winkel ligt. Zo’n zalig bos zeg! Nog nooit zo’n lieflijk bos gezien, met die valleitjes en groene ondergrond lijkt het recht uit een sprookjesboek te komen. Voor de hyacinten aan hun blauwe invasie beginnen, zijn de witte bosanemonen koningen van het bos. Wij werden dus getrakteerd op een zee van wit, met hier en daar al een spikkeltje blauw tussen.

Mamuli is trouwens wel een aanrader als je in de buurt van Halle bent: mooie dingetjes shoppen omringd door groen, een zonnig terras voor een tasje thee, en slingertouwen in de bouwen voor de kinders in je kielzog.

Om maar te zeggen: ik kan bloemetjes nogal appreciëren. Sinds kort hebben we op het werk ook een Bloomon-abonnement, en dat voelt elke tweede woensdag een beetje als mijn verjaardag (de knappe koerier helpt ook), en elke dag als een klein feestje.

Dus toen de mannen van WalkieTalkie me uitnodigden voor een sneak preview van de Floraliën hier in Gent, kon ik daar moeilijk nee op zeggen. Eerlijk: ik associeerde de Floraliën vooral met iets waar vooral koningen en bomma’s op af komen, en ik sta sowieso nooit te trappelen om een dag in een donkere beurshal door te brengen.  Anno 2016 komt de koning nog altijd, maar zijn de Floraliën naar de stad verhuisd, meebepaald naar het Kunstenkwartier, en dat maakt een wereld van verschil. De bloemenconstructies -de ene al indrukwekkender dan de andere- zijn geïntegreerd in de omgeving, wat het meer een experience maakt in plaats van gewoon een bezoek. Dat de bomen aan de Bijloke in volle bloei staan, is een mooie bonus.

Gastland dit jaar is Japan en dat wil zeggen: veel camelia’s, bonsaiboompje (cute!) en azalea’s. Helaas pindakaas: ik hou niet van azalea’s (sorry Lochristi!). Mijn lievelingsbloemen zijn er meestal met felle kleuren, met veel bloem en weinig bladgroen. Denk: gerbera’s, tulpen en ranonkels.

Gelukkig waren er nog meer dan genoeg andere fleurige hoogstandjes om van te genieten! Ik mag er niet aan denken hoeveel manuren er in die installaties gekropen zijn; ongelooflijk!

Het parcours van de Floraliën loopt van de Bijlokesite (stop zeker voor een drankje/stukje taart in het STAMcafé, voor de gelegenheid omgetoverd tot urban jungle ‘Café Frascati’), langs de Leopoldkazerne met palmbomen, kleurrijke miniserres en vliegende paarden, naar het Sint-Pietersplein met de indrukwekkende twee ton zware bloemenluster in de Sint-Pieterskerk, en dan via een speciaal gebouwde voetgangersbrug naar de overdekte Floraliënhal in het Citadelpark. Die hal is het vroegere eeuwfeestpaleis (van de vòrige eeuwwisseling!) en met muziek, waterpartijen en rookmachines wordt daar de 100-jarige eerste wereldoorlog met bloemen en planten herdacht. Mooi gedaan, moeilijk te fotograferen 🙂

Mijn favorieten (klik voor groter en caption):

En dan vergat ik nog vanalles te fotograferen. Absoluut hoogtepunt is de bloemenluster in de SInt-Pieterskerk, waar de wisselende verlichting en klassieke muziek voor een extra dimensie zorgen.

FloraliënBestand 22-04-16 14 37 51

 

Ik ga eerlijk zijn: het prijskaartje is wel pittig. Als je ziet hoe groots het opgezet is, is dat zeker begrijpelijk maar ik weet niet of ik er zelf €35 voor zou neertellen, en sommige delen van het parcours konden me iets minder boeien. Maar het geheel is absoluut indrukwekkend, creatief en kleurrijk. Voor bomma’s én hun hippe kleindochters 🙂