Dinsdag was het Cinco de Mayo, een Mexicaanse feestdag. Mij doet die mayo altijd denken aan frietjes bestellen in Holland, maar letterlijk betekent het dus “vijf mei”.  (Nee, lang hebben die Mexicanen niet nagedacht over de naam.)

Elk jaar op vijf mei herdenkt Mexico de overwinning in 1862 van de Mexicanen op het veel grotere Franse leger. Amerikaanse immigranten namen het feest mee naar de US en jupla, vandaag wordt daar ook duchtig van Cinco de Mayo gedaan. Maar dan wel met foute sombrero’s, valse snorren en vooral veel drank, zoals deze mevrouw nogal gênant aankondigt:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=V29mqpY-ZaI&w=420&h=315]

(Cinco de Drinko, really? :’))

Zelf ben ik nog nooit in Mexico geweest, maar laat mij deze dag aangrijpen als gelegenheid om de burrito loftrompet te steken! Tot vorig jaar waren burritos voor mij iets van uit de films. Maar dan streek ik in in San Francisco neer en bleek o.a. de Mission-wijk een waar burrito-walhalla. Mijn allereerste burrito at ik bij Polk Street:

We maakten in de US verder kennis met Chipotle, de McDonalds van de burrito maar eerlijk gezegd ook enorrrrrm lekker (ze gaven trouwens dinsdag hun guacamolerecept vrij!), en met het fenomeen ‘breakfast burrito’ (thanks but no thanks, dat kan mijn maag niet aan).

Om maar te zeggen dat ik nogal enthousiast was.

Trouwe lezers herinneren zich misschien mijn gezaag over het feit dat ik hier nergens een burrito kon vinden. Volgens mij is er in Gent zelfs geen Mexicaans restaurant meer, sinds Pablo’s aan de Kraanlei een posh immokantoor werd. Maar toen tipte iemand me over een burrito place die zou bestaan aan de Voskenslaan.

En effectief. Onlangs moest ik daar in de buurt zijn, en heb ik er geluncht met een echte, vettige, japaleno filled burrito!

FINALLY!!

Wrap Up Burritobar is beetje een hole in the wall eetplek, met twee kleine tafeltjes en een zeer enthousiaste uitbater. Ik kwam dan ook binnengewaaid met de woorden “Zou dat kunnen dat dit de enige burritobar van Gent is?”.
“Van Gent??” riep Kenneth, “Van heel België, zult ge bedoelen!”
Zo ziet ge dat ik gelijk had. (QED.)

 Kenneth Wrap Up Mexicaan Gent

Wrap Up Voskenslaan

Op een schoolbord aan de muur prijkt het menu. Je kan je burrito (of taco, of wrap) laten vullen met chili con of sin carne, met kip, chorizo, tofu of gehakte steak. Daar komt uiterààrd guacamole op, kaas, zure room, salsa, en zoveel pikante pepertjes en hete saus je maag aankan. Zoals het een goeie Mexicaan betaamt kan je zelfs kiezen wélke hete saus. (Fans van The  Hot Sauce Committee mogen nu goedkeurend brommen. Tapatio ftw!)

Wrap Up Burritobar Hot Sauce Committe

Mijn burrito met chili was royaal gevuld en strak opgerold als een dik mopshondje in zijn jasje (maar dan minder harig). En lékker. Thumbs up voor Kenneth en zijn skills.
Ik dronk er Jarritos bij, veel te zoete Mexicaanse limonade die me helemaal terugkatapulteerde naar m’n eerste burrito in San Francisco.

Burrito Jarritos Gent

In short: liefhebbers van Mexicaans eten weten dus waarheen.